Drones beschermen zeeschildpadden

Dankzij drones kunnen onderzoekers zeeschildpadden over zeer grote afstanden en ook op moeilijk bereikbare plaatsen volgen, stelt een nieuwe studie van de Universiteit van Exeter. Bovendien leveren de onbemande vliegtuigjes meer en preciezere gegevens op. 

Te voet of met een boot

Tot voor kort waren onderzoekers vooral aangewezen op gegevens die ze te voet of met een boot konden verzamelen. Drones leveren nu zulke goede gegevens op dat ze niet meer weg te denken zijn uit het onderzoek naar zeeschildpadden, zeggen de onderzoekers in het vakblad Endangered Species Research.

Een bijkomend voordeel is dat beelden die met een drone zijn gemaakt, ook het publiek kunnen warm maken voor het lot van de zeeschildpadden.

Goedkoper en beter

“Drones worden steeds meer gebruikt om gegevens te verzamelen die veel gedetailleerder zijn en grotere gebieden bestrijken dan ooit tevoren”, zegt Alan Rees van het Centrum voor Ecologie en Natuurbescherming van de Universiteit van Exeter.

“Satellietsystemen en vliegtuigen hebben de bescherming van schildpadden grondig veranderd, maar drones zijn goedkoper en vaak beter om informatie te verzamelen. We leren meer over hun gedrag en bewegingen op zee. Drones leveren ons ook nieuwe manieren op om stroperij tegen te gaan.”

Steeds minder mannetjes

Zeeschildpadden dreigen uit te sterven omdat door de opwarming van de aarde steeds minder mannetjes worden geboren, bleek begin dit jaar nog uit onderzoek. Aan het Groot-Barrièrerif is de toestand zelfs ronduit dramatisch.

Het is niet voor het eerst dat drones worden ingezet voor natuurbescherming. Zo werd met behulp van drones ontdekt dat opnieuw een belangrijke habitat van de monarchvlinder in Mexico was verwoest door illegale houtkap.

Onder meer Afrikaanse natuurparken maken gebruik van onbemande vliegtuigen om stroperij te bestrijden.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten