Inspraakdag met directeurs en leerlingen over schoolreglement

Op vrijdag 2 maart brengt de Vlaamse Scholierenkoepel meer dan 125 leerlingen en directeurs samen in het Vlaams Parlement om als een team hun schoolreglement onder de loep te nemen. Ook onderwijstoplui van elke koepel of net (o.a. Lieven Boeve, Raymonda Verdyck, Patriek Delbaere …) komen aan de aanwezige scholen het signaal geven dat het schoolreglement een instrument is waar samen met leerlingen aan moet gewerkt worden.

Een schoolreglement is op veel scholen nog een log document van meer dan 80 pagina’s, vol moeilijke woorden en juridische termen. Het legt de regels vast waar ze zich een jaar lang aan moeten houden. Maar volgens leerlingen is er nog wel wat werk aan de winkel: ze weten vaak niet waar bepaalde regels vandaan komen, er wordt soms willekeurig mee omgesprongen, niet elke leerkracht interpreteert het op dezelfde manier, het is nog te vaak een lang en hoogdrempelig instrument.

Daarenboven sluipen er vaak nog absurde regels in (‘Je mag alleen onder het afdak staan als het regent’, ‘Je mag tijdens een examen niet drinken, behalve als je een doktersattest hebt’, ‘Het is verboden om huiswerk te maken tijdens het nablijven’ …)

Hoog tijd om daar de aandacht op te vestigen. Daarom nodigde de Vlaamse Scholierenkoepel scholen uit om enkele thema’s uit die schoolreglementen, zoals kledingregels en regels rond punten en toetsen samen onder de loep te nemen. In de namiddag zoeken scholen onder begeleiding van experts (Unia, Kinderrechtencommissariaat, Wablieft …) de werkpunten in hun eigen schoolreglement.

100 leerlingen en 25 directeurs of begeleiders van 25 verschillende scholen komen er samen werk van maken. Leerlingen en scholen uit elke koepel, net, studiejaar en onderwijsvorm zullen er vertegenwoordigd zijn.

Onderwijsbazen Lieven Boeve (Katholiek Onderwijs Vlaanderen), Raymonda Verdyck (GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap), Patriek Delbaere (OVSG), Paul Buyck (OKO) en Luc Coppieters (POV) geven samen met VSK-voorzitter Rania el Mard het startschot van de dag. Zij vinden, net als de Vlaamse Scholierenkoepel, dat een schoolreglement duidelijk, gekend, leesbaar en gedragen moet zijn.

Rania el Mard, voorzitter Vlaamse Scholierenkoepel: “We hopen op de Inspraakdag met de aanwezige scholen een startschot te kunnen geven dat als voorbeeld kan dienen voor nog meer scholen. Want actief burgerschap begint al binnen eigen schoolmuren. Leerlingen bij het schoolbeleid betrekken valt daar zeker onder. Ongelooflijk tof dat zo veel directies dat serieus nemen en samen met leerlingen hun schoolreglement onder de loep komen nemen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten