Ruim voldoende laadpalen voor elektrische auto’s

In tegenstelling tot wat veel consumenten denken, is er geen gebrek aan publieke laadpalen voor elektrische auto’s. In de meeste Europese lidstaten zijn voldoende palen gepland om het aantal auto’s bij te houden tot 2020.

In de EU is nog steeds amper 1,4 procent van de verkochte auto’s een elektrisch model. Maar dat is niet het gevolg van een gebrekkige laadinfrastructuur, stelt het Electromobility Platform, dat spelers uit de industrie-, transport- en overheidssectoren verenigt.

1 op 6

Uit een analyse van het platform blijkt dat er nu ongeveer 1 publieke laadpaal per 6 elektronische voertuigen beschikbaar is. Dat is een gemiddelde, er zijn dus regio’s waar er meer en minder laadpalen te vinden zijn, maar het gemiddelde is veel hoger dan de Europese doelstelling van 1 op 10.

Op de belangrijkste Europese snelwegen zal er bovendien tegen 2020 om de 40 kilometer een snellader beschikbaar zijn. Ook dat is beter dan de aanbevelingen van de Europese Commissie, die een station om de 60 kilometer wilde zien.

2020

Als de lidstaten zich houden aan hun plannen voor de aanleg van nieuwe laadinfrastructuur, zal er over twee jaar nog steeds 1 laadpaal per 10 elektrische auto’s beschikbaar zijn – voldoende volgens de doelstellingen van de commissie. Na 2020 zijn er wel bijkomende investeringen nodig om de stijgende verkoop bij te benen.

“De Europese lidstaten maken de juiste bocht op het vlak van elektromobiliteit en de markt is zich op een bemoedigende manier aan het ontwikkelen”, zegt Marie-France van der Valk, directeur bij Renault-Nissan en voorzitter van Electromobility. “Maar het momentum kan enkel aangehouden worden als alle EU-lidstaten echte inspanningen doen voor de uitbreiding van de infrastructuur, aanbestedingen en een actieve ondersteuning van de shift naar een uitstootarme economie.”

Het platform ziet vooral een grote kans voor overheden om de transitie een duwtje in de rug te geven, door zelf elektrische voertuigen aan te schaffen en in te zetten. Met name in de steden kan dat de luchtkwaliteit erg ten goede komen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
berichten