Smartphone meet juiste hartslag

Smartphones spelen een belangrijke rol in vele aspecten van ons leven, ook op gezondheidsvlak. Zo kan je er steeds vaker ook je hartslag mee meten. Maar is een dergelijke ‘eenvoudige’ hartslagmeting wel te vertrouwen? “Ja”, zegt Benjamin De Ridder (UAntwerpen), die veertien wetenschappelijke studies onder de loep nam.

 Het belang en het gebruik van de slimme telefoon nemen almaar toe. Er worden ook meer en meer toepassingen gelanceerd op het vlak van gezondheid. Vaak moet de smartphone daarvoor verbonden worden met een mobiele sensor of met een specifiek medisch toestel, maar de telefoon an sich kan ook dienst doen, bijvoorbeeld om de hartslag te meten.

“De witte diode, de lichtbron van je telefoon, kan in combinatie met de ingebouwde camera gebruikt worden om aan ‘fotoplethysmografie’ te doen”, zegt Benjamin De Ridder. “Dat is een ontzettend moeilijke naam voor een al bij al vrij eenvoudig principe: de camera detecteert de veranderingen in lichtabsorptie door het bloed. Als het hart klopt, wordt er meer bloed door de slagaders gepompt en ook meer licht geabsorbeerd. Tussen de hartslagen stroomt er minder bloed rond en is er minder absorptie. Op die manier kan de hartslag bepaald worden.”

Grote betrouwbaarheid

Maar is die manier van hartslagmeting wel correct? Of is er toch een gevalideerde medische methode nodig? Dat zocht De Ridder uit tijdens zijn opleiding aan UAntwerpen. Vandaag werkt hij in het UZ Gent. Hij voerde het onderzoek uit in samenwerking met Bart Van Rompaey, Steven Haine en Tinne Dilles (allen UAntwerpen) en Jarl Kampen (UAntwerpen, Wageningen Universiteit).

“Ik nam veertien verschillende wetenschappelijke studies onder de loep, allemaal verschenen tussen 2009 en 2016. Daaruit kon ik concluderen dat er geen significant verschil is tussen de hartslagmeting uitgevoerd met een smartphone en een gevalideerde medische methode. Bij volwassenen in rust, zonder ritmestoornissen, is de betrouwbaarheid nagenoeg 100%. Bij kinderen is de betrouwbaarheid net iets minder groot. De smartphone kan bijgevolg gebruikt worden voor een nauwkeurige hartslagmeting bij gezonde volwassenen. Voor medische toepassingen en het gebruik bij kinderen is bijkomend onderzoek nodig om de accuraatheid te garanderen.”

Het onderzoek verschijnt in het wetenschappelijke tijdschrift JMR Cardio.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten