Antwerpse studenten zetten schouders onder Black History Month

Black History Month is een bekend concept in Noord-Amerika. Ook elders wordt de Afrikaanse geschiedenis en cultuur in de maand februari of oktober centraal gesteld. België sprong nog niet echt op de kar, maar daar brengen gemotiveerde studenten van de Universiteit Antwerpen nu verandering in.

Studentenvereniging AYO (African Youth Organization), enkele maanden geleden opgericht door studenten van de Universiteit Antwerpen, introduceert de eerste Black History Month in de Scheldestad. De studenten krijgen de steun van de Universiteitsbibliotheek, van het Departement Geschiedenis en van de Cultuurdienst van de Antwerpse universiteit.

“Black History Month is een Noord-Amerikaans concept dat ondertussen door jongeren met Afrikaanse roots in de diaspora is overgenomen”, aldus de studenten van AYO. “Het draait om het vieren, herdenken en centraal stellen van de Afrikaanse geschiedenis en de lokale Afro-Amerikaanse en Afro-Europese helden.”

AYO wilt met de intrede in België bijdragen tot deze traditie, vanuit zowel een globale als de Belgische context. Het thema van dit jaar? Afrika door de lens van Afrikanen. Heel concreet: een maand lang wordt er een brede waaier aan activiteiten georganiseerd, van literatuur over film tot theater en muziek. Vier thema’s passeren de revue. Een thema staat telkens een week lang centraal: kolonialisme, vrouwen, migratie en handicap.

De stad in

“Heel wat activiteiten vinden plaats in de gebouwen van de Universiteit Antwerpen of bij de Karel de Grote-Hogeschool Campus Zuid, maar we trekken ook de stad in”, zeggen Aminata Ndow en Mohamed Barrie. “Zo zijn we onder meer te gast in De Nieuwe Vrede, in het Museum aan de Stroom en in De Roma.”

Meer info en de volledige programmatie staat op de Facebookpagina van AYO Belgium

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten