Vijfde verjaardag voor Europees verbod op dierproeven

Dit weekend viert het Europees verbod op dierproeven voor cosmetische doeleinden zijn vijfde verjaardag. 90 procent van de EU-burgers staat achter een wereldwijd verbod. 

Op 11 maart 2013 werd het Europese verbod op dierproeven in de cosmeticasector van kracht.

Europa is de grootste markt voor cosmetica ter wereld. De sector is in de EU goed voor ongeveer 2 miljoen banen en een omzet van 80 miljard euro.

Wereldwijd

Ondertussen wil Europa het verbod op dierproeven uitgebreid zien naar de hele wereld. Wereldwijd staan 80 procent van de landen nog steeds dierproeven toe.

Een nieuwe resolutie van het Europees Parlement werd aangenomen door de milieucommissie op 20 februari en roept op tot een algemeen verbod tegen 2023. In de resolutie wordt de EU opgeroepen het wereldwijde verbod bij de Verenigde Naties te bepleiten en ervoor te zorgen dat haar eigen testverbod niet wordt afgezwakt door lopende handelsbesprekingen of internationale gezondheidsregels.

Volgens de Eurobarometer-enquête van 2016 vindt 90 procent van de EU-burgers dat het belangrijk is om hoge normen voor dierenwelzijn vast te stellen, die over de hele wereld worden erkend. Daarnaast vindt 89 procent dat de EU meer moet doen om het bewustzijn van het belang van dierenwelzijn internationaal te vergroten.

Het Parlement zal tijdens de plenaire zitting van deze maand over de resolutie stemmen.

In afwachting lanceerden cosmeticaproducent The Body Shop en Cruelty Free International samen de campagne Forever Against Animal Testing. Het doel is om in totaal 8 miljoen handtekeningen op te halen om op die manier mee druk uit te oefenen op de Verenigde Naties voor een internationale wetgeving tegen dierproeven voor cosmetica.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten