Vissen in zeereservaten worden groter en gezonder

Zeereservaten brengen grotere en gezondere vissen voort. Voor vissers zou dat goed nieuws moeten zijn, zeggen wetenschappers.

In zeereservaten – marine protected areas of MPA’s – is het verboden te vissen. Dat komt de vissen die er geboren worden en opgroeien ten goede, hebben onderzoekers van het Florida Institute of Technology vastgesteld.

Onderzoek in Filipijnen

Zeereservaten brengen vissen voort die op latere leeftijd groter, gezonder en vruchtbaarder zijn dan hun soortgenoten die buiten een reservaat geboren zijn.

In zeereservaten in de Filipijnen onderzochten ze drie lokale vissoorten op maximumlengte, groeitempo, lichaamsgrootte en geslachtsrijpheid. Het verschil met hun soortgenoten bij de MPA’s was aanzienlijk, melden ze in de onlinepublicatie Plos One.

Vissers voeren aan dat het verbod op visvangst in een zeereservaat hun inkomen bedreigt. De studie laat zien dat een reservaat de visserij net ten goede komt, stellen de onderzoekers. De onderzochte reservaten brengen de grotere en oudere vissen voort die de vissers zo op prijs stellen.

Effect op lange termijn

“De eerste reactie op zeereservaten bij lokale gebruikers is traditioneel: je sluit al die visgebieden en wij kunnen er niet meer vissen”, zegt Ralph Turingan, een van de onderzoekers. “Dat is een verkeerde redenering. Die MPA’s zijn net belangrijk om de visserij de ondersteunen. Onze bevindingen laten zien dat er een effect op lange termijn is.”

Mocht visvangst worden toegestaan in de reservaten, dan zouden de grootste vissen verdwijnen. De kleinere vissen die overblijven, leggen kleinere eieren, en die leveren zwakkere vissen op.

Door het visverbod zijn er meer grote vissen, die grotere en beteren eieren leggen, die op hun beurt meer en gezondere vissen opleveren.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten