Noorwegen bouwt energiepositieve stad

Twee Noorse architectenbureaus hebben plannen bekend gemaakt voor de bouw van een nieuwe stad. Die moet zelfvoorzienend worden en uiteindelijk zelfs energiepositief.

De nieuwe stad zal naast het vliegveld van Oslo worden gebouwd op een gebied van 370 hectare. Volgens de plannen van Haptic Architects en Nordic Office of Architecture zal de stad die werd gedoopt als Oslo Airport City (OAC) volledig inzetten op hernieuwbare energie en uiteindelijk zelfs energiepositief moeten worden. Het overschot aan energie wordt verkocht aan steden in de buurt of gebruikt om vliegtuigen ijsvrij te maken.

Stad van de toekomst

“Dit is een unieke kans om een stad van nul af te ontwikkelen”, zegt Tomas Stokke van Haptic Architects in het online architectuurmagazine Dezeen. “We denken van bij het begin aan zaken zoals de vlotte bereikbaarheid, een autovrij centrum en groengevels. Zo bouwen we een groene, duurzame stad van de toekomst.”

In de stad zullen enkel elektrische auto’s welkom zijn en er zal met name worden ingezet op openbaar vervoer dat nooit verder dan op 5 minuten wandelafstand aanwezig zal zijn. Groene technologie moet de uitstoot van CO2 zo laag mogelijk houden.

Om aan de grote sportbehoeften van de Noren te voldoen, wordt de stad opgebouwd rondom een centraal park met een zwembad, fietsbanen en een groot meer voor watersporten.

De vlieghaven van Oslo zal naar schatting een groei kennen van 22.000 naar 40.000 directe en indirecte werknemers tegen 2050. AOC is in eerste instantie bedoeld voor deze mensen en hun families. De bouw van de stad gaat eind 2019 van start en in 2022 zullen de eerste gebouwen klaar zijn.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten