Snellere klimaatactie kan 153 miljoen levens redden

Wereldwijd kunnen 153 miljoen voortijdige overlijdens door luchtvervuiling voorkomen worden, als regeringen de schadelijke uitstoot van fossiele brandstoffen sneller verminderen. Dat concluderen onderzoekers van de Duke University in de VS.

De onderzoekers keken naar de situatie in steden wereldwijd met meer dan 1,5 miljoen inwoners. Als 154 van de grootste steden de wereldwijde temperatuurstijging op korte termijn weten te beperken tot 1,5 graden Celsius, in plaats van de grootste emissiebeperkingen pas later door te voeren, kan dat miljoenen levens sparen. Het aantal mensen dat voortijdig overlijdt, daalt dan op alle continenten. De grootste winst wordt echter gehaald in Afrika en Azië.

Calcutta en Delhi in India voeren de lijst aan van steden die het meest profiteren van een snellere beperking van de uitstoot. In die steden kunnen daardoor respectievelijk 4,4 en 4 miljoen levens gered worden, zeggen de onderzoekers. Dertien andere Aziatische en Afrikaanse steden kunnen elk meer dan een miljoen voortijdige doden voorkomen en zo’n tachtig overige steden kunnen samen 100.000 overlijdens voorkomen.

Menselijke kosten genegeerd

Bijna vijftig steden op andere continenten kunnen ook aanzienlijke aantallen levens redden. Zes steden – Moskou, Mexico-Stad, Sao Paulo, Los Angeles, Puebla en New York – kunnen ieder tussen 320.000 en 120.000 voortijdige overlijdens voorkomen.

In West-Europese steden variëren de aantallen van ongeveer 4.000 in bijvoorbeeld Berlijn tot meer dan 50.000 in Londen.

De nieuwe projecties wijzen op de grote tekortkomingen van een benadering waarbij op korte termijn hoge emissies worden toegestaan, in de hoop die in de verre toekomst te compenseren met negatieve emissie, zegt Drew Shindell, hoogleraar Aardwetenschappen aan Duke University. “In die benadering wordt gekeken hoeveel het kost om de energiesector te transformeren. Daarbij worden de menselijke kosten – meer dan 150 miljoen levens – echter genegeerd.”

Ook wordt geen rekening gehouden met het feit dat het terugdringen van de uitstoot op korte termijn de klimaatrisico’s op langere termijn beperkt, en dat we daardoor minder afhankelijk worden van uitstootreductie in de toekomst. “Die strategie is risicovol”, zegt hij. “Het is alsof je iets koopt op krediet en aanneemt dat je op een dag wel genoeg geld hebt om het terug te betalen.”

Simulaties

De onderzoekers kwamen tot hun conclusies door computersimulaties van toekomstige CO2-uitstoot en andere vervuilers te bekijken onder drie verschillende scenario’s. Voor elk scenario berekenden ze de impact voor de menselijke gezondheid in grote steden wereldwijd.

“Luchtvervuiling is een verschijnsel dat we goed begrijpen en waar uitgebreide historische data over beschikbaar zijn”, zegt Shindell. “We kunnen dus met relatief hoge zekerheid zeggen hoeveel mensen in een bepaald scenario voortijdig zullen overlijden in een bepaalde stad.”

De studie verscheen maandag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Climate Change.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten