Opnieuw minder nieuwe kolencentrales wereldwijd

Voor het tweede jaar op rij is het aantal nieuw geplande kolencentrales wereldwijd afgenomen. Vooral in China en India werden projecten afgeblazen, constateren milieuorganisaties in een nieuw rapport.

Het aantal nieuw opgeleverde kolencentrales is in 2017 met 28 procent gedaald ten opzichte van 2016. Tussen 2015 en 2017 was in totaal een daling van 41 procent zichtbaar. Het aantal nieuw aangevangen bouwprojecten daalde in de afgelopen twee jaar met 73 procent. Dat komt vooral doordat China de regels heeft aangescherpt en doordat private investeerders zich hebben teruggetrokken uit zeventien projecten in India.

De opstellers van het rapport, milieuorganisaties Greenpeace, Sierra Club en CoalSwarm, verwachten dat vanaf 2022 de totale capaciteit zal gaan dalen, omdat er dan meer centrales gesloten worden dan erbij komen. In de afgelopen drie jaar verdween 97 gigawatt aan capaciteit, waarvan iets minder dan de helft in de Verenigde Staten.

Niet snel genoeg

Ondanks de daling van het aantal nieuwe centrales, is de uitstoot van bestaande kolencentrales nog steeds een probleem, zegt Greenpeace. De oude centrales stoten nog steeds te veel uit om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen. Daarvoor moet de bouw van nieuwe centrales volledig worden stilgelegd, en moeten bestaande centrales versneld gesloten worden.

“Dat er minder nieuwe kolencentrales komen en dat centrales sluiten, is goed nieuws voor de publieke gezondheid”, zegt Lauri Myllyvirta, campagnevoerder bij Greenpeace. “Vervuiling door kolencentrales is jaarlijks verantwoordelijk voor honderdduizenden voortijdige overlijdens. Maar ondanks de vertraging van nieuwbouw, is er nog steeds te veel capaciteit in met name China, India en Indonesië. Daar worden nog steeds nieuwe centrales gebouwd.”

Hernieuwbare energie

Ted Nace, directeur van CoalSwarm, noemt de ontwikkelingen “bemoedigend”, maar constateert ook dat ze niet snel genoeg gaan. “Gelukkig dalen de kosten van zonne-energie en windenergie veel sneller dan verwacht. Zowel de financiële markten als beleidsmakers wereldwijd zien dat.”

“Het is niet verrassend dat het gebruik van kolen wereldwijd afneemt”, zegt Neha Mathew-Shah van de Sierra Club. “Deze trend is al een aantal jaren gaande. Nu de kosten van wind- en zonne-energie zo snel blijven dalen, halen deze hernieuwbare energiesoorten de gedateerde fossiele brandstoffen in. Het is een kwestie van tijd voordat kolen tot het verleden behoren.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten