Drink jij bij Starbucks binnenkort uit een recycleerbare koffiebeker?

Koffieketen Starbucks investeert 10 miljoen dollar in de ontwikkeling van een volledig recycleerbare en composteerbare koffiebeker. Die moet over drie jaar op de markt zijn.

“Niemand is tevreden met de kleine stapjes die de industrie heeft geboekt tot nog toe – het gaat gewoon niet snel genoeg”, zegt Colleen Chapman van Starbucks. “Nu starten we dus een ambitieuze zoektocht: samenwerken met de industrie om een volledig recycleerbare en composteerbare beker op de markt te brengen.”

Starbucks zet 10 miljoen dollar opzij voor een consortium in partnerschap met Closed Loop Partners. Het moet de eerste stap zijn in de ontwikkeling van de “NextGen Cup”, die niet meer op afvalstorten terecht mag komen maar gerecycleerd moet kunnen worden als nieuwe beker, servet of een ander product, of composteerbaar is.

Het consortium moet beurzen uitreiken voor ondernemers met beloftevolle ideeën en nodigt participatie uit van de industrie. Opvallend: Starbucks belooft een open source-aanpak, zodat ook andere spelers de innovaties kunnen toepassen.

4 miljard bekers per jaar

De beslissing komt er na toenemende druk door Stand.earth, een coalitie van milieubewegingen. Die heeft al bijna een miljoen handtekeningen verzameld om Starbucks te herinneren aan de eerdere beloftes voor een duurzamere koffiebeker.

De coalitie verwelkomt de aankondiging, maar houdt ook een slag om de arm. “Starbucks heeft vandaag beloofd iets te doen aan hun ‘4-miljard-wegwerpbekers-per-jaar-probleem’, en plaatst zich daarbij aan de juiste kant van de geschiedenis wat betreft bossen en het klimaat – althans dat denken we”, zegt Todd Paglia, directeur van Stand.earth.

“Maar omdat het al hun derde belofte is, hebben we meer details nodig over dit plan”, zegt Paglia. “Pas dan zullen we de druk verschuiven naar Costa Coffee, McDonald’s, Peet’s en andere bedrijven die een duwtje nodig hebben om te veranderen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten