Wie dankbaar is, is gelukkiger en gezonder. Onderzoek toont aan dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen het uiten van dankbaarheid en een gunstige geestelijke en lichamelijke gezondheid.
Onderzoekster Sonja Lyubomirsky liet in een experiment deelnemers een kort danklogboek bijhouden waarin ze 5 dingen moesten opschrijven waarvoor ze dankbaar waren. De deelnemers deden deze oefening 6 weken lang.
“Door deze oefening werden de deelnemers gelukkiger dan de deelnemers in de controlegroep die de oefening niet deden”, schrijft professor Lyubomirsky in haar boek ‘De maakbaarheid van het geluk’, “De dankbare groep kende een significante stijging van het geluksniveau”.
Waarom maakt dankbaarheid gelukkiger?
Dit zeggen verschillende wetenschappelijke studies hierover:
- Als je dankbaar bent, focus je meer op de positieve dingen in je leven, waardoor je er ook meer van geniet.
- Dankbaarheid is goed voor je gevoel van eigenwaarde en voor je zelfvertrouwen. Als je beseft hoeveel mensen voor jou gedaan hebben en hoeveel jij zelf bereikt hebt, krijg je meer zelfvertrouwen.
- Dankbaarheid helpt mensen om te gaan met stress en trauma. Door waardering op te brengen voor je huidige omstandigheden bekijk je stressvolle of negatieve gebeurtenissen in je leven van de positieve kant.
- Dankbaarheid tonen stimuleert moreel gedrag. Dankbare mensen zijn eerder geneigd andere mensen te helpen en ze zijn minder materialistisch ingesteld.
- Door dankbaarheid maak je makkelijker contact, versterk je bestaande banden en stimuleer je nieuwe relaties.
- Dankbaarheid uiten voorkomt afgunstige vergelijkingen met anderen. Als je oprecht dankbaar bent en waardeert wat je hebt, voel je minder afgunst.
- Dankbaarheid doet negatieve gevoelens verdwijnen. Gevoelens als woede, verbitterdheid en hebzucht worden minder hevig.
- Dankbaarheid behoed je van gewenning of vanzelfsprekendheid, hedonistische adaptie om het met een geleerd woord te zeggen. Wanneer je wil voorkomen dat je de goede dingen in het leven als vanzelfsprekend aanneemt, doe je er goed aan dankbaar te zijn.
Hoe doe je dat dankbaar zijn?
- Je kan een danklogboek bijhouden waarin je 1 maal per dag een vijftal dingen opschrijft waar je op dit moment dankbaar voor bent.
- Een dankbaarheidsbuddy: aan een vriend of vriendin vertellen waarvoor je dankbaar bent.
- Je kan met je dankbaarheid ook op een creatieve manier aan de slag gaan: fotografie, collages, waterverf,…
- Iemand direct dankbaar zijn. Je kan iemand persoonlijk, telefonisch, via mail of brief bedanken. Uit onderzoek van Martin Seligman blijkt dat een dankbaarheidsbezoek de ‘oefening’ is waar je het gelukkigst van wordt.
Om dankbaar te kunnen blijven is het echter belangrijk verschillende oefeningen te doen. Verandering van spijs doet immers eten.
En als je er toch niet gelukkiger van wordt? Van de artikels op Goed Nieuws word je gegarandeerd gelukkiger. 🙂