Verenigde Naties krijgen na jaren weer vrouwelijke voorzitter

De 193 leden tellende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties krijgt tijdens de 73ste sessie in september een vrouw aan het hoofd, slechts de vierde in de geschiedenis van de VN.

De twee kandidaten zijn Mary Elizabeth Flores Flake, de permanente vertegenwoordiger van Honduras, en María Fernanda Espinosa Garcés, minister van Buitenlandse Zaken en Mobiliteit van Ecuador. Allebei behoren ze tot de Latin America and Carribean Group (LAC).

Op basis van geografische rotatie levert de LAC de eerstvolgende voorzitter voor de Algemene Vergadering, een post die in de loop der jaren sterk werd gedomineerd door mannen. Dit ondanks het feit dat de VN zich wereldwijd hard maken voor gendergelijkheid en de talloze resoluties die op dit gebied zijn aangenomen door lidstaten.

Prestigieuze post

Sinds 1945 koos de Algemene Vergadering, een van de belangrijkste besluitvormingsorganen van de VN, slechts drie keer een vrouw als voorzitter: Vijaya Lakshmi Pandit uit India (1953), Angie Brooks uit Liberia (1969) en Sheikha Haya Rashed Al-Khalifa uit Bahrein (2006).

De vijftien leden tellende Veiligheidsraad deed het nog slechter. Die koos sinds de oprichting alleen maar mannen als secretaris-generaal, met goedkeuring van de Algemene Vergadering. Recentelijk gebeurde dat nog in oktober 2016, met de verkiezing van Antonio Guterres uit Portugal, terwijl er diverse geschikte vrouwelijke kandidaten waren.

Barbara Crossette, voormalig VN-bureauchef bij de New York Times (1994-2010), heeft uitgebreid geschreven over gendergelijkheid. Zij zegt dat beide kandidaten een interessant cv hebben en een sterke betrokkenheid bij het werk van de VN. “Toch blijft het lastig er nu iets over te zeggen. In beide gevallen is het voorzitterschap een prestigieuze post voor het betreffende land. En we weten dat Latijns-Amerikaans vrouwen heel doortastend kunnen zijn. Maar dat is niet van internationaal belang. Of een vrouw per se een verschil maakt, of de mannelijke dominantie doorbreekt, is vooraf moeilijk te bepalen.”

Onacceptabel

Antonia Kirkland, programmamanager bij Equality Now, noemt het “compleet onacceptabel” dat in 72 jaar tijd slechts 3 vrouwen werden gekozen als voorzitter van de Algemene Vergadering. “De VN moeten er een topprioriteit van maken om vrouwen te benoemen in de hoogste besluitvormingslagen. En lidstaten moeten ook vrouwelijk leiderschap stimuleren in hun missies en ministeries van Buitenlandse Zaken, zodat er gelijkheid ontstaat op ambassadeursniveau.”

De verkiezing van de voorzitter van de 73ste sessie van de Algemene Vergadering is op dinsdag 5 juni.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten