Taiwan verbiedt ivoorhandel tegen 2020

De regering van Taiwan kondigt een ivoorverbod aan tegen 2020. Milieuverenigingen juichen de beslissing toe en spreken van een nieuwe stap in de strijd tegen de stroperij.

De Taiwanese regering wil de binnenlandse handel in ivoor in de volgende twee jaar uitfaseren. Op 1 januari 2020 moet dan een volledig verbod ingaan, met strenge straffen voor iedereen die betrokken is bij de illegale handel in ivoor.

De import en heruitvoer van ivoor is al verboden in Taiwan sinds 1989, en binnenlandse handel was enkel nog mogelijk met voorraden die in 1995 al geregistreerd waren. Maar het werd steeds duidelijker dat die regel de illegale handel in de regio geen halt kon toeroepen. Begin maart nog werd een man opgepakt die ivoren beeldjes probeerde te smokkelen.

Taiwan volgt met het volledige verbod het voorbeeld van buurlanden als Hongkong en China. China heeft de handel al begin dit jaar verboden, en Hongkong heeft aangekondigd dat tegen 2021 te zullen doen.

Inmiddels zijn er volgens het Wereldnatuurfonds aanwijzingen dat de binnenlandse ivoormarkten van Vietnam, Cambodja, Laos en Myanmar in het gat springen dat door het Chinese verbod is gecreëerd.

20.000 olifanten per jaar

Milieuverenigingen juichen het nieuws toe. “Deze aankondiging van Taiwan is een nieuwe stap vooruit in de bescherming van Afrikaanse olifanten”, zeg Joyce Wu van de milieuorganisatie Traffic in Taiwan.

Jaarlijks worden in Afrika zo’n 20.000 olifanten gedood voor de handel in ivoor. De belangrijkste bestemmingsmarkt is Azië. In de voorbije tien jaar heeft de stroperij de olifantenpopulatie in Afrika met een vijfde doen krimpen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten