Vlaming tevreden over onthaal in natuurgebieden

Rust en stilte, duidelijk uitgestippelde paden in goed onderhouden omgeving. Dat is wat de Vlaming vooral verwacht bij een bezoek aan de natuur. Dit blijkt uit een tevredenheidsonderzoek van het Agentschap voor Natuur en Bos. En het agentschap voldoet aan die verwachting want de grote meerderheid van de bezoekers is tevreden over de manier waarop ze de natuur kunnen beleven. Natuur is trouwens niet alleen bos, strand en heide. Ook parken, open vlaktes en weilanden zijn voor een Vlaming ‘natuur’.

Er staat een schitterend, zonnig weekend voor de deur. Het ideale moment voor veel Vlamingen om zich te ontspannen in één van de vele Vlaamse natuurgebieden. Want de Vlaming komt graag in de natuur en is best tevreden over het onthaal Dat is de conclusie van een ruime bevraging bij de bezoekers van de grotere domeinen van het Agentschap voor Natuur en Bos.

In de periode 2014-2017 werden 29 domeinen, samen goed voor 15.000 hectare, gescreend op basis van een vragenlijst die werd opgesteld in samenwerking met UGent en KU Leuven. Uit de hoge responsgraad – meer dan 90 % – blijkt duidelijk dat de bezoeker graag zijn mening geeft. De gemiddelde tevredenheid over alle onderzochte domeinen heen scoort 5,16 op 6. Meer dan 9 bezoekers op 10 zegt ‘heel tevreden’ tot ‘helemaal tevreden’ te zijn.

Wat kan de Vlaming in het bijzonder waarderen tijdens een bezoek? Hij is vooral op zoek naar ‘rust en stilte’ en kan best genieten van het afwisselend landschap dat de natuur hem biedt. Hij vindt het vooral leuk als er goed bewegwijzerde routes zijn en hij basisinformatie over het domein meekrijgt. Zijn er daarbovenop georganiseerde activiteiten en krijgt men bijkomende thematische informatie, dan is dat mooi meegenomen.

Vooral ‘zwerfvuil’ is een steeds weerkerend aandachtspunt. Loslopende honden en gebrek aan respect van andere recreanten zorgen al eens voor wrevel en wat meer zitbanken zouden welkom zijn. Het veiligheidsgevoel in de natuurgebieden, een aspect dat de bezoekers heel belangrijk vinden, scoort geruststellend hoog.

Joke Schauvliege, Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw: “De resultaten van de enquêtes zijn voor het Agentschap voor Natuur en Bos en voor de beheerders van de domeinen een belangrijke bron van informatie om in de toekomst de natuurbeleving nog aantrekkelijker te maken. De positieve respons moedigt ons aan om op de ingeslagen weg verder te gaan.” Tegen 2020 wil het Agentschap voor Natuur en Bos al zijn domeinen met belangrijke sociaal-recreatieve functies gescreend hebben.

Een overzicht van de natuurgebieden van het Agentschap voor Natuur en Bos kan je vinden op www.natuurenbos.be

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten