Multinationals vragen schonere vrachtwagens aan EU

De commissie-Juncker moet de uitstootnormen voor vrachtwagens met bijna een kwart verlagen tegen 2025. Dat is de opmerkelijke vraag van tientallen multinationals als Ikea, Carrefour, Nestlé en Unilever, en zelfs verschillende transportkoepels.

In een brief aan de commissie argumenteren de 36 ondertekenaars, waaronder ook Heineken, Alstom en Colruyt, dat strengere normen onontbeerlijk zijn als Europa een leidersrol wil blijven spelen in de strijd tegen de klimaatverandering. Ze vragen de commissie een uitstootbeperking van 24 procent tegen 2025. Transportkoepels uit België, Nederland, Spanje, Hongarije en Portugal scharen zich achter de eis.

Klimaatprobleem

De transportsector is goed voor 27 procent van de Europese uitstoot en daarmee het grootste klimaatprobleem in de EU. Zware vrachtwagens vertegenwoordigen iets meer dan een kwart (26 procent) van de uitstoot uit transport.

In de brief zeggen de bedrijven zich bewust te zijn van hun verantwoordelijkheid, maar dringen ze bij de beleidsmakers aan op een wettelijk kader om ze te helpen hun klimaatdoelstellingen te halen. Normen voor vrachtwagens zijn een van de meest efficiënte manieren om dat te doen, zeggen ze.

“Bij Unilever werken we aan een transport- en distributiesysteem dat zo groen mogelijk is”, zegt Hanneke Faber, hoofd van Unilever in Europa. “Ambitieuze emissienormen zijn cruciaal om innovatie en het uitrollen van zero-emissietechnologieën aan te moedigen. Dat is goed voor de zaken, goed voor de burgers en goed voor de planeet.”

Quota

Naast strengere uitstootnormen pleiten de bedrijven ook voor bindende verkoopdoelstellingen voor uitstootloze vrachtwagens, zoals elektrische trucks. Om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen, moet de transportsector zijn uitstoot tot nul herleiden tegen 2050. De technologie daarvoor bestaat al, maar de oplossingen zijn nog moeilijk te krijgen en erg duur. Bindende quota kunnen daar iets aan veranderen door de fabrikanten van vrachtwagens te verplichten een minimum aantal uitstootloze modellen te verkopen.

Transport- en milieugroep T&E juicht de demarche van de bedrijven toe. “Dit is een nooit eerder geziene coalitie van multinationals, bedrijven en transportkoepels die Europa vertellen dat ze strenge CO2-standaarden willen en sterke, bindende quota voor uitstootloze vrachtwagens”, zegt Stef Cornelis van T&E. “Voorzitter Juncker zou deze kans moeten grijpen om de sector schoner te maken.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten