Genderidentiteit en seksuele diversiteit makkelijker bespreekbaar in woonzorgcentra dankzij nieuwe unieke toolkit ‘Tachtig tinten’

KliQ, vormingspartner van çavaria, lanceert ‘Tachtig tinten’, een nieuw instrument om het in woonzorgcentra op een laagdrempelige manier over genderidentiteit en seksuele diversiteit te hebben. De nieuwe unieke toolkit werd donderdag voorgesteld in Gent, op een studiedag van KliQ en het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Terug in de kast

Open zijn over je seksuele oriëntatie of genderidentiteit is niet altijd evident in een woonzorgcentrum. Je bent immers afhankelijk van de hulp van anderen. “Die zorgafhankelijkheid maakt het moeilijker om personen die holebifobe of transfobe opmerkingen maken te vermijden”, verklaart çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. “Holebi’s en transgenders in woonzorgcentra kiezen er vaak voor om terug in de kast te kruipen en dat komt hun welzijn niet ten goede.”

Toolkit

‘Tachtig tinten’ is een gespreksmethodiek die bestaat uit 16 tekeningen waar alledaagse situaties op staan afgebeeld. Ze zijn onderverdeeld in vier thema’s: gender, seksualiteit, relaties en omgeving. De toolkit bevat een handleiding met tips om met de tekeningen aan de slag te gaan en biedt basisinformatie over genderidentiteit en seksuele diversiteit. Het doel is om holebi’s en transgenders uit de onzichtbaarheid te halen zodat hun noden niet vergeten worden.

Sfeer van openheid

Werken rond deze thema’s creëert een open sfeer die iedereen ten goede komt. “Ook personeelsleden, familieleden en andere bezoekers van het woonzorgcentrum kunnen immers holebi of transgender zijn”, legt Borghs uit. “Mensen kiezen uiteraard zelf hoe open ze zijn, maar om vrijelijk te kiezen is er nood aan een omgeving waar iedereen zichzelf kan zijn.”

Minister Vandeurzen

KliQ ontwikkelde ‘Tachtig tinten’ met de steun van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Minister Vandeurzen was donderdag aanwezig op de studiedag rond de nieuwe toolkit om het project een hart onder de riem te steken. Zes woonzorgcentra lichtten er ook toe hoe zij aan de slag gingen met de thematiek.

‘Tachtig tinten’ kan je bestellen bij uitgeverij Politeia. KliQ biedt workshops en begeleiding op maat aan over genderidentiteit en seksuele diversiteit in de ouderenzorg.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten