Leiders Gemenebest verhogen klimaatinspanning

Op de top van het Gemenebest in Londen hebben de 53 leiders beloofd om de klimaatinspanningen indien nodig te verdubbelen om een temperatuurstijging tot 1,5 graden Celsius te beperken.

Naast een hele reeks groene aankondigingen verklaarden alle 53 leiders van de naties van het Gemenebest opnieuw om “de inspanningen voort te zetten om de temperatuurstijging te beperken tot maximaal 1,5 graden Celsius boven het pre-industriële niveau.” Hiervoor, zo verklaarden ze, zijn ze bereid om hun klimaatinspanningen te verdubbelen indien nodig.

Voor de meest kwetsbare lidstaten

Afgelopen vrijdag werd na het einde van de ontmoetingsweek een communiqué ondertekend door alle staatshoofden. Hiermee erkennen de regeringen “dat de temperatuur en de stijging van de zeespiegel en andere negatieve effecten van de klimaatverandering, een belangrijke realiteit is en risico’s inhoudt voor veel van de meest kwetsbare lidstaten van het Gemenebest.”

Die kwetsbare naties zijn onder meer de eilandstaten Papoea-Nieuw-Guinea, Saint Vincent en de Grenadines en de Salomonseilanden.

Alle Gemenebest-naties hebben het klimaatakkoord van Parijs ondertekend (om de temperatuur onder 2 graden Celsius te houden), maar afgelopen vrijdag herbevestigden ze dus dat ze streven naar een maximum van 1,5 graden Celsius.

Blauw charter voor de oceanen

Naast die belofte hadden de regeringen ook aandacht voor een nieuw engagement om de oceanen beter te beschermen. Onder leiding van Het Verenigd Koninkrijk en Vanuatu werd door de hele groep het Commonwealth Blue Charter aangenomen. Hierin leggen de landen vast dat ze nauw gaan samenwerken om programma’s voor de bescherming van de oceaan te implementeren. Verbetering is onder meer nodig op vlak van vervuiling, de bescherming van koraalriffen en het behoud van unieke mariene ecosystemen zoals mangroves.

In de tekst van het charter wordt opgeroepen tot “wereldwijde gecoördineerde actie om de meest dwingende zaken zoals de zeespiegelstijging, de verzuring van het oceaanwater, verlies van biodiversiteit, overbevissing en plasticvervuiling aan te pakken.”

Het Gemenebest bestaat uit het Verenigd Koninkrijk en de meeste van zijn voormalige koloniën en mandaatgebieden. De Britse koningin Elizabeth II staat symbolisch aan het hoofd. In 1995 trad ook Mozambique toe tot het Britse Gemenebest. Het was voor het eerst dat een land dat geen Britse kolonie was, lid werd van het bondgenootschap.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten