China’s klimaatbeleid betaalt zichzelf ruim terug

Als China zich houdt aan zijn internationale beloftes, moet het elk jaar de CO2-uitstoot met 4 procent verminderen. Dat lijkt een dure oefening, maar het brengt ook onmiddellijke voordelen met zich mee voor de luchtkwaliteit en de volksgezondheid, stelt een studie door het prestigieuze MIT in Nature Climate Change.

Een divers team van klimaatwetenschappers, economen en data-analisten bracht op provinciaal niveau in kaart hoe een toekomst Chinees klimaatbeleid de economische activiteit en energieverbruik zou beïnvloeden en wat de gevolgen zijn op het vlak van CO2-uitstoot en luchtvervuiling. Ze bekeken verschillende scenario’s en berekenden telkens de kosten voor de gezondheidszorg.

339,6 miljard

Die berekening levert indrukwekkend cijfers op: zonder klimaatbeleid zou de luchtvervuiling in China 2,3 miljoen vroegtijdige overlijdens veroorzaken tegen 2030. Maar als het land een klimaatbeleid voert om de uitstoot met 3, 4 of 5 procent terug te dringen, vermijdt het respectievelijk 36.000, 94.000 en 160.000 overlijdens. Omgerekend in economische kost is dat 138,4 miljard, 339,6 miljard en 534,8 miljard dollar.

Uitgaande van de huidige klimaatbeloften zou China de CO2-uitstoot jaarlijks met 4 procent moeten terugdringen, en kan het dus 339,6 miljard uitsparen. Dat is bijna vier keer de totale kost van de klimaatinspanningen.

De Chinese klimaatinspanningen kunnen zichzelf ruim terugbetalen, zegt Noelle Eckley Selin, hoogleraar aan het MIT. “Het land kan er een netto positief resultaat aan overhouden, enkel al wat de gezondheidskosten betreft op basis van de luchtkwaliteit”, zegt ze. “Dit is een sterke motivatie voor landen om hun klimaatbeleid te versterken.”

Energiemix

Dat klimaatinspanningen zo lonend zijn voor de volksgezondheid heeft in China vooral te maken met de bestaande energiemix, die sterk afhankelijk is van steenkool, zeggen de onderzoekers.

“Naarmate je een strenger klimaatbeleid voert in China, dring je ook de luchtvervuiling sterk terug”, zegt Valerie Karplus, hoogleraar Globale Economie aan het MIT. “In de VS bijvoorbeeld is dat veel minder het geval, omdat daar de steenkoolcentrales al voorzien zijn van filters.”

Het team benadrukt dat klimaatbeleid alleen niet voldoende is om luchtvervuiling op te lossen. Maar de studie toont wel aan dat het een belangrijke bijdrage kan leveren tot die oplossing.”

Dit is echt een duurzaam verhaal”, zegt Selin. “We hebben allerlei doelstellingen voor een transitie naar een meer duurzame samenleving. De strijd tegen luchtvervuiling – de belangrijkste doodsoorzaak – is daar een van, de strijd tegen de klimaatverandering een andere. Het is vanuit wetenschappelijk perspectief belangrijk na te denken over manieren om die twee problemen aan te pakken, die zowel economisch als atmosferisch verbonden zijn.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten