Wereldprimeur aan de UGent: paard met hartritmestoornis succesvol gedotterd

Het paardencardiologieteam van de UGent heeft met succes een Noors jumpingpaard met ritmestoornissen behandeld door middel van ablatie (‘dotteren’). Het dier was eerder al behandeld met elektroshocks, maar telkens keerde de ritmestoornis terug.

Echografie in plaats van scan

De wetenschappers brachten eerst alle elektrische activiteit in het hart driedimensionaal in kaart. Zo werd de exacte oorsprong van de ritmestoornis gelokaliseerd. Die plaats werd daarna door ablatie (opwarmen van het weefsel) behandeld. Het hartritme van het paard normaliseerde daardoor permanent.
Beide technieken konden tot nu toe niet bij paarden gebruikt worden, onder meer omdat de dieren niet in een CT- of MRI-scanner passen. De Gentse wetenschappers gebruikten daarom als eersten een echo in plaats van een scanner bij de behandeling.

“Deze wereldprimeur opent de deur naar een heel nieuwe aanpak van ritmestoornissen bij het paard” zegt professor Gunther van Loon, die het paardencardiologieteam van de Universiteit Gent leidt.

Hartritmestoornissen bij paarden

Een hartritmestoornis is een elektrisch probleem waardoor het hart onregelmatig klopt. Ritmestoornissen treden frequent op bij paarden. Sommige zijn onschuldig maar de meeste ritmestoornissen leiden tot klachten en in sommige gevallen zelfs tot de dood.  Een snelle diagnose is daarom belangrijk.

Sommige aandoeningen kunnen verholpen worden met medicatie, maar vaak zijn andere behandelingen aangewezen. Een te trage hartslag kan bijvoorbeeld verholpen worden met een pacemaker. Het paardencardiologieteam van de UGent heeft op dat vlak al heel wat ervaring opgebouwd. In 2001 werd aan de Universiteit Gent ook een methode ontwikkeld om ritmestoornissen bij paarden door middel van een elektroshock te behandelen. Van over heel Europa worden daarvoor paarden naar Merelbeke gebracht. Het slaagpercentage van de behandeling bedraagt maar liefst 95%. Na een succesvolle behandeling met een elektroshock is het echter mogelijk dat de hartritmestoornis opnieuw opduikt. Dit was ook het geval bij het Noorse jumpingpaard.

Voorkomen van herval

Ook bij de mens gebeurt het vaak dat hartritmestoornissen na een geslaagde behandeling opnieuw opduiken. De oorzaak is vaak een kleine groep ‘zieke’ cellen die de aritmie terug in gang zet. Bij het dotteren worden deze zieke cellen door middel van warmte als het ware geïnactiveerd, waardoor de kans op herval drastisch vermindert. Bij die behandeling worden geavanceerde technieken, waaronder CT- en MRI-scans van het hart gebruikt. Maar de borstkas van een paard past niet in een CT- of MRI-toestel.
De specialisten uit Gent voerden de hele procedure uit onder echografische controle. De operatie nam 4 uur in beslag. De recovery van de narcose verliep vlot en het paard vertoont een volledig herstel. Verwacht wordt dat het jumpingpaard snel terug kan keren naar de eigenaar en zijn normale activiteiten kan hervatten.

Toekomst

Dit is de eerste keer dat zowel de elektrische mapping als de ablatie werden toegepast bij een paard en het toont aan dat deze technieken technisch mogelijk zijn bij paarden. Het paardencardiologieteam van de Universiteit Gent is erg enthousiast om de beide technieken verder te ontwikkelen voor behandeling van ritmestoornissen bij paarden.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten