Coalitie van 7 lidstaten wil de Europese klimaatlat hoger

Een coalitie van zeven Europese lidstaten waaronder Duitsland, Frankrijk en Zweden wil de transitie naar een schone economie versnellen. De huidige doelstellingen volstaan niet om aan de Europese klimaatbeloften te voldoen, zeggen ze.

In 2015 kwam de internationale gemeenschap in Parijs overeen om de klimaatverandering onder de 2 graden Celsius te houden en zo dicht mogelijk bij 1,5 graden, om de ergste gevolgen van de klimaatverandering te vermijden. Maar de individuele inspanningen die de landen op diezelfde top maakten, volstaan niet om dat ook te doen.

Dat geldt ook voor de Europese klimaatdoelstellingen, die de uitstoot met 40 procent willen terugdringen tegen 2030 en met 80 procent tegen 2050. Daarom pleit een coalitie van zeven lidstaten nu voor een meer ambitieuze doelstelling. De landen zijn Duitsland, Frankrijk, Nederland, Zweden, Finland, Portugal en Luxemburg.

Alarmerend

“Nu we geconfronteerd worden met alarmerende wetenschappelijke analyses over de klimaatverandering – waaronder ook het nieuwe IPCC-special report dat binnenkort verschijnt, is dringend bijkomende actie nodig van alle landen om de langetermijndoelstellingen te halen”, zegt de Franse staatssecretaris voor Klimaat Brune Poirson . “De EU moet een klimaatleider blijven en tonen dat ze in staat is de partijen van het klimaatakkoord te mobiliseren in de strijd tegen de klimaatverandering.

Zweden is een van de weinige landen die de eigen klimaatambities al heeft versterkt als antwoord op het klimaatverdrag van Parijs: het land heeft zero-uitstoot tegen 2045 in de nationale wetgeving opgenomen.

“De wetenschap vertelt ons dat we maar een paar jaar hebben om krachtig te reageren en de meest vernietigende effecten van de klimaatverandering te vermijden”, zegt de Zweedse milieuminister Eva Svedling. “Zweden is ervan overtuigd dat ook de EU zichzelf moet opleggen om de uitstoot tot nul te herleiden tegen 2050, of zelfs vroeger als de wetenschap toont dat dit nodig is.”

Cruciaal

Milieu- en klimaatverenigingen juichen de oproep toe en roepen meer lidstaten op om tot de coalitie toe te treden. “Meer en meer lidstaten zijn het erover eens dat de EU meer moet doen om de klimaatcrisis aan te pakken en het Akkoord van Parijs volledig te implementeren”, zegt Wendel Trio, directeur van het Climate Action Network (CAN). “De cruciale conversatie over hoe we de Europese klimaatbeloften kunnen versterken maakt eindelijk vorderingen. De ontwerpstrategie op lange termijn, die binnen het jaar gepubliceerd moet worden, is de ideale gelegenheid om veel verder te gaan dan de bestaande beloften.”

Volgens Imke Lübbeke, hoofd Europees Klimaatbeleid bij het Wereldnatuurfonds, beginnen de Europese landen te beseffen wat het klimaatakkoord van Parijs betekent. “Zeven landen hebben nu door dat de Europese klimaatdoelen lang niet voldoende zijn – en ook de andere landen moeten mee aan boord. De EU moet mikken op een zero-uitstoot tegen 2050 ten laatste.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten