Graanresten na bierbrouwen kunnen nucleaire vervuiling uit water filteren

Graanresten die overblijven na het brouwen van bier kunnen gebruikt worden om zware metalen en zelfs radioactieve stoffen uit (zee)water te filteren. Tot dat opvallende resultaat komt UHasselt-onderzoekster Sara Vanderheyden in haar doctoraatsstudie.

“Bij het brouwen van bier blijft er altijd een grote hoeveelheid graanafval achter. Voor 100 liter bier is er al snel zo’n 15 kilo draf”, legt dr. ing. Sara Vanderheyden uit. Die draf wordt vooral verwerkt in voeding voor koeien, maar in haar onderzoek zocht ze naar een duurzamere oplossing voor het restproduct.

“Door de brouwerijresten te verhitten in een zuurstofarme omgeving (pyrolyse) wordt er een char gevormd: een verkoold residu. Wanneer we deze verder verhitten en stoom toevoegen wordt dit actieve kool”, vertelt Sara Vanderheyden. Actieve kool wordt nu al gebruikt om milieuvervuilende producten uit water of gas te adsorberen. “In mijn onderzoek verbeterde ik de actieve kool door er extra chemische verbindingen op te binden. Ik ontdekte dat deze verbeterde actieve kool zelfs toxische radionucliden kan adsorberen.”

Fukushima

En dat laatste heeft heel wat voordelen. De verbeterde actieve kool kan namelijk uit zeewater het radioactieve Cesium halen. Denk daarbij aan de kernramp van Fukushima. Hier wordt zeewater gebruikt als koelwater, dat zeewater wordt al snel radioactief. De verbeterde actieve koolstof kan hier ingezet worden om selectief het radioactieve cesium grotendeels te verwijderen. “Op deze manier wordt het restproduct na een brouwproces plots een zeer waardevol product” zegt Sara Vanderheyden. “Een product dat we ook nog verder kunnen verbeteren, waardoor het ook gebruikt kan worden voor de verwijdering van andere milieuverontreinigende stoffen. Zo kan er bijvoorbeeld onderzocht worden of we hiermee ook verontreinigde bodems kunnen zuiveren na een nucleaire ramp”, besluit Sara Vanderheyden.

De onderzoeksgroep Toegepaste en Analytische chemie van UHasselt is al enkele jaren bezig met onderzoek naar het valoriseren van organische restproducten. “Daarbij zoeken we steeds naar mogelijke concrete toepassingen. Zoals nu, met het onderzoek van Sara Vanderheyden”, zegt prof. dr. Em. Jan Yperman, promotor van dit doctoraatsonderzoek. Eerder onderzoek van de UHasselt in dit domein zorgde onder andere voor een samenwerking met de Universidad de Oriente in Santiago de Cuba. Daar wordt actieve kool nu efficiënter gebruikt in het productieproces van Rum. Samen met milieubiologen wordt geproduceerde char ook al ingezet als bodemverbeteraar.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
berichten