PleitVRij verbetert juridisch vaardighedenonderwijs via Virtual Reality

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Vrije Universiteit Amsterdam (VU) werken samen in een innovatief onderwijsproject om rechtenstudenten beter te leren pleiten. Door inzet van Virtual Reality (VR) krijgen studenten van beide instellingen de mogelijkheid elkaar te ontmoeten in een virtuele rechtszaal.

In deze authentieke maar virtuele setting ontvangen zij realtime feedback van medestudenten via een speciaal ontwikkelde app. Hierdoor sluit het juridisch academisch onderwijs beter aan op de beroepspraktijk. Voor het project PleitVRij ontvingen de universiteiten subsidie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kader van de stimuleringsregeling open en online onderwijs.

De hoofddoelstelling van het project PleitVRij wordt bereikt door studenten meer te laten oefenen in een authentieke setting. Voorheen oefenden studenten enkel in onderwijszalen, waardoor zij minder goed voorbereid zijn op de beroepspraktijk. PleitVRij brengt daar verandering in. Studenten kunnen in verschillende rollen hun pleitvaardigheden oefenen en vertrouwd raken met de omgeving van de rechtbank. Voor het geven van onderlinge feedback wordt een app ontwikkeld die studenten in staat stelt om tijdens het virtueel pleiten direct op elkaar te reageren. Om goed aan te sluiten bij het beroepsveld vindt op onderdelen afstemming plaats met de Rechterlijke Macht en Nederlandse Orde van Advocaten. De vaardigheden die studenten ontwikkelen sluiten dan beter aan op wat er van hen verwacht wordt in de praktijk.

Samenwerking en doorontwikkeling                      

De onderwijsmethode en de virtuele setting worden ontwikkeld vanuit een klankbordgroep bestaande uit de Nederlandse Orde van Advocaten, de Rechterlijke Macht en diverse Hogere Onderwijsinstellingen. De resultaten uit dit project komen beschikbaar voor andere onderwijsinstellingen via SURFsharekit.

Het project wordt in hier in 2 minuten verteld door Hedwig van Rossum. Het projectidee is ontwikkeld door Sylvia Moes (Innovatiemanager Onderwijs Universiteitsbibliotheek VU), Gert-Jan Verheij (Onderwijstechnoloog RUG), Frans van Hoesel (VR expert Reality Center RUG), mr. Hedwig van Rossum (coördinator pleitoefening VU), drs. Bart Beijer (onderwijs & kwaliteitszorg RUG), mr. Adriaan Wierenga (communicatietraining Studentenrechtbank RUG) en prof.mr.dr. Wilbert Kolkman (coördinator Studentenrechtbank RUG).

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten