Meer dan 100 lagere schoolkinderen voor een dag universiteitsstudent

De Vrije Universiteit Brussel start vandaag met de eerste editie van VUB Kinderuniversiteit. De actie kadert onder meer in het Vlaams STEM-actieplan van de Vlaamse Regering om kinderen op zeer vroege leeftijd in contact te brengen met wetenschap.

Dit en volgende schooljaar organiseert de VUB-workshops voor jonge Brusselse schoolkinderen van de derde graad. De VUB legt de klemtoon op Brusselse kinderen omdat zij bij uitstek de VUB-studenten van morgen zijn. De uitdaging is echter groter. Brusselse kinderen maken immers meer kans om zonder diploma secundair onderwijs de schoolbanken te verlaten. Daarom wil de VUB haar toekomstige studenten op jonge leeftijd ondersteunen en motiveren in hun onderwijstraject. Hierbij geeft ze bij de inschrijvingen voorrang aan GOK-scholen (Gelijke Onderwijs Kansen).

“Met dit project willen we jonge kinderen enthousiast maken voor wetenschap en hoger onderwijs in het algemeen. Onderzoek toont immers aan dat kinderen zich op die leeftijd al een, vaak stereotiep, negatief beeld vormen over wetenschap en technologie. Maar tegelijk zijn jonge kinderen erg nieuwsgierig. Net deze eigenschap is van groot belang voor wetenschap en technologie. Daarom willen we met de Kinderuniversiteit actief inspelen op de nieuwsgierigheid van kinderen, aldus Sarah Leuridan projectcoördinator van de Vrije Universiteit Brussel.

Kinderen op zeer jonge leeftijd motiveren voor een hogere opleiding is geen overbodige luxe. Dit is vooral het geval voor een STEM-gerichte studie- en carrièrekeuze. Er is immers een grote vraag aan werknemers met een STEM-profiel. Het tekort hieraan staat in schril contrast met de jeugdwerkloosheidgraad van 39,5% in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die aanzienlijk hoger is dan het Belgisch gemiddelde van 23,2% (cijfers van het Brussels Informatie- en Onderzoekscentrum, 2014). Meer jongeren aanzetten om voor een STEM-richting te kiezen vergroot later aanzienlijk hun kansen op werk.

Lagere schoolleerkrachten hebben echter weinig affiniteit met STEM en in de scholen is er vaak weinig aandacht voor kindvriendelijke informatica of wetenschap. De VUB zal daarom leerkrachten lager onderwijs uit het Brusselse ondersteunen in het warm maken van kinderen voor wetenschap.

De Kinderuniversiteit is het startpunt voor een actief netwerk met Brusselse lagere scholen waarbij de leerkrachten samen met de kinderen deelnemen aan diverse workshops over wetenschap en onderzoek. Hiervoor mobiliseert en leidt de VUB doctoraatsstudenten op om de workshops te geven.

“Onze doctorandi zijn bij uitstek ambassadeurs en coaches voor schoolkinderen. Zij zullen met enthousiasme over hun vakgebied communiceren. Hierdoor zijn ze een rolmodel voor de kinderen en een bron van inspiratie voor de lagere schoolleerkrachten”, zegt Sarah Leuridan.

Met dit initiatief is de VUB niet toe aan zijn proefstuk. Het Expertisecentrum Wetenschapscommunicatie Brussel lanceerde eerder al projecten zoals als RoboCup Junior, Hoogvliegers, Technogrieten en Fablab Junior om kinderen enthousiaster te maken voor wetenschap. Hiermee bereikte de Vrije Universiteit Brussel intussen duizenden jongeren. Met de jaarlijkse Kinderuniversiteit krijgt het motiveren van jongeren voor STEM een duurzaam kader.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten