Voor het eerst meer dan 10 miljoen banen in hernieuwbare energie

Voor het eerst werken er wereldwijd meer dan 10 miljoen mensen in de sector van de hernieuwbare energie. Dat komt door een forse groei in 2017.

Vorig jaar kwamen er meer dan 500.000 banen bij in de hernieuwbare energiesector, een groei met 5,3 procent in vergelijking met 2016. Dat blijkt uit het jaarrapport van het Internationale Agentschap voor Hernieuwbare Energie (Irena).

Door de forse groei in 2017 staat de teller nu op 10,3 miljoen banen. Het is voor het eerst dat de kaap van 10 miljoen gerond wordt.

28 miljoen banen

De grootste werkgevers in deze sector zijn China, Brazilië, de VS, India, Duitsland en Japan. Ze zijn samen goed voor meer dan 70 procent van alle banen in de hernieuwbare energie. Ook opvallend: 60 procent van alle banen bevindt zich in Azië.

“Deze gegevens ondersteunen onze analyse dat het koolstofarm maken van het mondiale energiesysteem de wereldeconomie kan doen groeien en tegen 2050 tot 28 miljoen banen in de sector kan creëren”, zegt Adnan Amin, directeur-generaal van Irena.

Vooral in zonne-energie

De meeste banen zijn te vinden in de zonne-energiesector. Die is goed voor 3,4 miljoen banen, een stijging met bijna 9 procent in vergelijking met 2016. Vorig jaar werd 94 gigawatt aan zonne-energie geïnstalleerd, een record.

Vooral in China groeit zonne-energie hard. Het aantal banen groeide er met maar liefst 13 procent, tot 2,2 miljoen. Daarmee neemt China twee derde van de tewerkstelling in de zonne-energiesector voor zijn rekening. China wordt gevolgd door Japan, de VS, India en Bangladesh.

In de windenergiesector zijn er minder landen actief, maar is er ook minder concentratie. Daar is China goed voor 44 procent van de banen, Europa voor 30 procent en Noord-Amerika voor 10 procent.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten