België 2e in ranking Europese landen meest holebi- en transgendervriendelijke wetgeving

België klimt van de 4de naar de 2de plaats in de Rainbow Europe Index van ILGA-Europe, de Europese belangenverdediger van holebi’s, transgenders en intersekse personen. Die index evalueert wetgeving en beleid rond holebi-, transgender en intersekserechten. Met een rapport van 79% moet ons land enkel Malta laten voorgaan. De stijging is voornamelijk te danken aan de nieuwe transgenderwet.

Nieuwe transgenderwet

Sinds begin dit jaar ging de nieuwe transgenderwet van kracht die het makkelijker maakt om de M of V op je officiële documenten aan te passen. “België heeft zijn 2de plaats voornamelijk te danken aan die nieuwe transgenderwet”, verklaart Evelyne Paradis, directeur van ILGA-Europe. “Nu is het aan de Belgische beleidsmakers om te zien dat de wetten en beleidsplannen goed worden geïmplementeerd en opgevolgd.” Het feit dat minderjarigen nog steeds een attest nodig hebben van een psychiater voor ze hun M/V kunnen aanpassen, kost België wel punten.

Interfederaal actieplan tegen holebi- en transfobie

Het recent door staatssecretaris voor Gelijke Kansen Demir (N-VA) aangekondigde interfederaal actieplan tegen holebifobie en transfobie werd nog niet in rekening gebracht in deze ranking. “We verwachten dat ons percentage volgend jaar heel wat stijgt door het nieuwe actieplan”, zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. “De uitgesproken engagementen moeten dan ook wel uitgevoerd worden natuurlijk.”

Justitie

Minister van Justitie Geens (CD&V) beloofde alvast om de discriminatiegronden genderidentiteit, genderexpressie en geslachtsverandering op te nemen in het strafwetboek. “Dit laat toe om zwaardere straffen te geven voor transfobe misdrijven. Voor holebifobie kan dit momenteel al”, legt Borghs uit.

Intersekse personen

Op het vlak van de rechten en het welzijn van intersekse personen is er nog werk aan de winkel. Intersekse personen zijn mensen van wie de geslachtskenmerken niet conform de traditionele invulling van het biologische mannelijke of vrouwelijke geslacht zijn. Intersekse kinderen worden nog steeds vaak op jonge leeftijd geopereerd om beter in het hokje ‘man’ of ‘vrouw’ te passen, ook als dat medisch gezien niet nodig is. Het gaat om zogenaamde ‘geslachtsnormaliserende’ ingrepen. De genderidentiteit van het kind wordt hierbij compleet genegeerd. “Als ingrepen medisch niet noodzakelijke zijn, is het perfect mogelijk om te wachten tot het kind kan meebeslissen”, zegt Borghs. “Zo kunnen intersekse kinderen zelf aangeven wat hun genderidentiteit is en in hoeverre ze hun lichaam willen laten aanpassen.”

Internationale inzet

Çavaria is tevreden dat België terug stijgt in de ranking. “We mogen trots zijn op onze progressieve wetgeving, zeker als je kijkt naar hoe het in vele andere landen gesteld is met holebi- en transgenderrechten”, aldus Borghs. “België kan ook in andere landen het verschil maken.” Ministers van Buitenlandse Zaken Reynders (MR) en Ontwikkelingssamenwerking De Croo (Open Vld) kondigden aan om meer te willen inzetten op mensenrechten via de Belgische diplomatie. “Wij zijn alvast bereid om daaraan mee te werken”, zegt Borghs.

Onderwijs

De recente enquête onder holebi- en transgender scholieren in Vlaanderen, waaruit bleek dat 41% zich onveilig voelt, laat ook ILGA-Europe niet onberoerd: “Het is essentieel dat LGBTI-personen* zich veilig voelen in alle aspecten van het dagelijks leven. Scholen zijn daarin heel belangrijk, niet enkel voor het welzijn van LGBTI-leerlingen en -leerkrachten, maar ook omwille van de impact van het onderwijs op de hele maatschappij”, legt Paradis uit.

Belgian Pride

De Rainbow Europe Index wordt elk jaar bekend gemaakt naar aanleiding van de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie op 17 mei. Om dezelfde reden vindt zaterdag de Belgian Pride plaats in Brussel. De Belgian Pride staat dit jaar volledig in het teken van de lokale verkiezingen in het najaar. Met ‘Your Local Power’ vragen de Belgische holebi- en transgenderorganisaties aan alle kandidaat-gemeenteraadsleden om zich in te zetten voor de rechten en het welzijn van holebi’s en transgenders in hun gemeente of stad.

*LGBTI staat voor Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender en Intersex (Intersekse in het Nederlands).

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten