99% van Vlaamse en Brusselse gemeenten hangt regenboogvlag uit op Internationale Dag Tegen Holebi- en Transfobie

Çavaria en de provinciale regenbooghuizen riepen de Vlaamse en Brusselse gemeenten op de regenboogvlag uit te hangen op 17 mei, de Internationale Dag tegen Holebifobie en transfobie (IDAHOT). In 99% van de gemeenten wappert de regenboogvlag in solidariteit met holebi’s en transgenders. Enkel Kraainem en Sint-Martens-Latem weigeren mee te werken.

Grote solidariteit

Overal ter wereld worden acties georganiseerd om aandacht te vragen voor de rechten en het welzijn van holebi’s en transgenders. “Dat bijna alle Vlaamse en Brusselse gemeenten deelnemen aan onze regenboogvlaggenactie is echt een unicum”, zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. “Zowel in de grote steden als op het platteland, van de kust tot in Limburg, overal wapperen regenboogvlaggen.”

Symboolwaarde

De regenboogvlag is het symbool waarmee de holebi- en transgenderbeweging actievoert. “De vlag dekt echter een veel grotere lading”, legt Borghs uit. Samen met de regenbooghuizen in elke provincie en vormingsorganisatie KliQ bekijkt çavaria wat lokale besturen kunnen doen om tot een holebi- en transgendervriendelijk beleid te komen. “Dat kan gaan van het vermelden van de Holebifoon in het gemeenteblad en het verspreiden van ZiZo Magazine in de lokale bibliotheek tot het opnemen van een antidiscriminatieclausule in het gemeentelijk subsidiereglement en vormingen organiseren voor het lokale woonzorgcentrum, het gemeentepersoneel of de lokale scholen.”

Weigeraars

Vorig jaar weigerden Kraainem en Drogenbos deel te nemen aan de actie. Kraainem volhardt maar Drogenbos is bijgedraaid. “Dankzij de inspanningen van zeer geëngageerde burgers en het Holebihuis Vlaams-Brabant ziet het bestuur eindelijk in waarom deze actie zo waardevol is”, aldus Borghs.

Toch blijft het aantal weigeraars op 2 staan. “Sint-Martens-Latem weigert ook een regenboogvlag uit te hangen. De vorige jaren lieten ze ons weten mee te doen aan de actie maar hingen ze er blijkbaar ook geen uit’, verklaart Borghs. “Dat vinden wij toch straf.”

Belgian Pride

De regenboogvlaggenactie sluit dit jaar mooi aan bij het thema van The Belgian Pride die zaterdag door de straten van Brussel trekt. Met de slogan ‘Your Local Power’ vragen de Belgische holebi- en transgenderorganisaties aan de kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen om hun engagement uit te spreken voor holebi- en transgenderrechten. “De lokale overheid is het beleidsniveau dat het dichtst bij de mensen staat. Zij kunnen met kleine ingrepen veel doen om de levenskwaliteit en zichtbaarheid van holebi’s en transgenders te verbeteren”, besluit Borghs.

Bedankt!

Çavaria wil graag iedereen bedanken die zich heeft ingezet voor deze actie. Dank ook aan gemeente- en stadsbesturen, ambtenaren en actieve burgers die het mee hebben mogelijk gemaakt de regenboogvlag alomtegenwoordig te maken in Vlaanderen en Brussel. Tot slot ook een dikke merci aan de medeorganisatoren van Het Roze Huis – çavaria Antwerpen, Holebihuis Vlaams-Brabant, Regenbooghuis Limburg, REBUS, Casa Rosa en RainbowHouse Brussels zonder wie we nooit zo’n mooi resultaat hadden kunnen neerzetten. Bedankt!

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten