Europees Hof: EU mag bijendodende pesticiden verbieden

Het Europees Hof geeft de Europese Commissie gelijk wat betreft beperkingen op drie pesticiden die bijen schaden. De fabrikanten van de pesticiden bijten in het zand. 

Het Hof bevestigt de beperkingen die Europa in 2013 invoerde op de drie pesticiden imidacloprid, clothianidine en thiamethoxam omdat die bijen schaden. Het verwerpt hiermee de klachten van de bedrijven Bayer en Syngenta, de producenten van de producten. Een schadeclaim van Syngenta van 367,9 miljoen euro werd afgewezen.

Het vonnis komt er amper enkele weken nadat de EU-lidstaten voor een verlenging van de tijdelijke beperkingen uit 2013 hebben gestemd. Het Hof erkent in het vonnis het voorzorgsprincipe van de EU, dat de bescherming van de volksgezondheid, veiligheid en het milieu voorrang geeft op economische belangen.

Precedent

Milieubewegingen zijn blij met het vonnis en spreken van een belangrijk signaal aan de Europese Commissie.

“Dit vonnis stelt de prioriteiten van de EU duidelijk”, zegt Franziska Achterberg, deskundige Voedselbeleid bij Greenpeace. “De belangrijkste plicht is de bescherming van mens en milieu, niet de winst van een bedrijf. Dit zou de commissie moeten aanzetten om ook maatregelen te nemen tegen andere gevaarlijke pesticiden zonder vrees voor een rechtszaak.”

Bijen

Bijenpopulaties gaan er gestaag op achteruit, en dat is niet alleen slecht nieuws voor de honingproductie. De wereldwijde voedselproductie bestaat immers voor driekwart uit planten die minstens deels afhankelijk zijn van bestuiving om vrucht te dragen. Sommige van die gewassen, zoals koffie en cacao, zijn een belangrijke inkomstenbron voor ontwikkelingslanden.

Op sommige plaatsen in de wereld is nu al meer dan 40 procent van de bestuivende insecten bedreigd. De insecten hebben het moeilijk door verschillende oorzaken, waaronder de oprukkende monoculturen die geen ruimte laten voor wilde bloemen of gewassen die voedsel bieden voor bestuivende insecten.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten