Klimaatdoel halen levert wereldeconomie tienduizenden miljarden op

Als de klimaatverandering onder 1,5 graden Celsius kan worden gehouden, spaart dat de wereldeconomie tienduizenden miljarden uit. Dat is vele keren meer dan wat het kost om die doelstelling te halen, stelt een gezaghebbende studie van de Stanford Universiteit.

Op de klimaattop in Parijs kwam de wereld overeen om de klimaatverandering onder de 2 graden Celsius te houden en zo dicht mogelijk bij 1,5 graden, om de ergste impact te vermijden. Maar welke gevolgen die doelstellingen hebben voor de wereldeconomie, was tot nog toe onduidelijk. Bovendien worden de hoge kosten vaak aangevoerd als argument tegen klimaatinspanningen, onder meer door de regering-Trump.

Economen van de prestigieuze Stanford-universiteit in de VS berekenden daarom wat de verschillende scenario’s zouden kosten. Hun conclusie in Nature is onomwonden: als de wereld de doelstelling van 1,5 graden haalt, lopen de voordelen voor de wereldeconomie in de tienduizenden miljarden dollars. De uitgespaarde kosten zijn minstens dertig keer groter dan wat de nodige ingrepen volgens meest recente schattingen zouden kosten aan de economie.

Nood aan cijfers

“We hebben in de voorbije eeuw al 1 graad opwarming achter de rug, dus het zal niet makkelijk of goedkoop zijn om de doelstelling van 1,5 graden te halen” zegt Marshall Burke, hoogleraar Earth System Science aan Stanford en hoofdauteur van de studie in Nature.  “Daarom is er nood aan een duidelijk begrip van de economische voordelen van klimaatactie.”

Om die interactie beter te begrijpen, analyseerde het team de economische prestaties van de voorbije halve eeuw en hoe die veranderden naarmate de temperatuur wereldwijd steeg. Vervolgens gebruikten ze klimaatprojecties om in te schatten hoe de temperatuurstijging in de toekomst de economische output kan aantasten.

1,5 graden

Uit die modellen blijkt dat een grote meerderheid van landen, samen goed voor 90 procent van de wereldbevolking, economisch zal profiteren als de doelstelling van 1,5 graden wordt behaald in plaats van de 2 gradendoelstelling. Bij die landen zijn vrijwel alle armste landen, maar ook de VS, China en Japan, de drie grootste economieën ter wereld.

“De landen die het meeste profiteren kampen nu al met hitte”, zegt Burke. “De historische data vertellen ons dat bijkomende temperatuurstijging bijzonder schadelijk is voor hun economieën, en dat dus zelfs kleine beperkingen in de toekomst grote voordelen kunnen opleveren.”

De economieën van die landen krijgen vooral te lijden onder extreem weer, een lagere landbouwopbrengst, terugvallende productiviteit en stijgende uitgaven in de gezondheidszorg.

3 graden

De ondertekenaars van het klimaatakkoord hebben overigens tot nog toe onvoldoende actie belooft om de twee graden te halen. Hun huidige beloftes leiden volgens de wetenschap eerder tot een stijging met 3 graden. Het Stanford-team  berekende daarom ook de economische gevolgen als de ondertekenaars hun inspanningen niet opschroeven. Daaruit blijkt een aanzienlijk effect op de economische groei als de landen er niet in slagen de doelstellingen van Parijs te halen.

“Uit onze analyse blijkt duidelijk dat de meeste landen – en de wereldeconomie in het algemeen – zullen profiteren bij  het halen van de meer ambitieuze doelstellingen van Parijs”, zegt medeateur Noah Diffenbaugh. “Op die manier wordt immers ernstige economische schade vermeden.”

De auteurs voegen daar aan toe dat de studie de totale kosten van de klimaatverandering waarschijnlijk zelfs onderschat. Zo houdt ze geen rekening met mogelijk catastrofale veranderingen zoals het versneld afsmelten van de ijskappen op Groenland of Antarctica, of ongekend intense hittegolven.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten