Schoolkinderen zijn prima ontwerpers

Iedereen kan ontwerpen, ook schoolkinderen zijn prima ontwerpers, concludeert Ianus Keller, docent Industrieel Ontwerpen bij de TU Delft. In samenwerking met 17 basisscholen in de toekomstige gemeente Altena liet hij bijna 700 leerlingen uit de derde en vierde groep nadenken over het ontwerp van hun schooltas.

Als echte ontwerpers dachten de kinderen niet alleen na over wat er leuk uitziet, maar bijvoorbeeld ook over hoe ze de tas gebruiken en wat er allemaal in moet. Studenten Industrieel Ontwerpen maakten op basis daarvan een aantal prototypes, die nu tentoongesteld worden in De Bibliotheek Cultuurpunt Altena in Woudrichem. Op 31 mei bezoeken de scholieren van de basisschool van Ravelijn de tentoonstelling.

Droomtassen

Tijdens het project werkten de kinderen tijdens drie sessies in de loop van twee weken enkele uren aan hun ontwerp. Eerst zagen ze een instructiefilmpje waarin Ianus Keller uitlegt dat alles wat we de hele dag gebruiken ontworpen is, zoals bijvoorbeeld een schooltas. Vervolgens vraagt hij kinderen om in een werkboekje bij te houden hoe ze hun schooltas gebruiken. Na twee weken maakten ze een collage over hoe hun droomtas er uit zou zien. In interviews presenteerden de scholieren hun ideale tas aan de ontwerpers.

Prototypes

Het boekje, de collages en de interviews gaven de eerstejaars masterstudenten Industrieel Ontwerpen nieuwe inzichten in waar een ideale schooltas aan moet voldoen. De ideeën van de scholieren werden niet een-op-een vertaald in een prototype, maar waren de input voor het ontwerpproces van de studenten. De kinderen gaven bijvoorbeeld aan dat ze willen spelen. Dat bracht de studenten op het idee om tas in de vorm van een cape te maken, een eindresultaat dat lijkt op een van de schetsen van de scholieren. Andere scholieren bedachten een tas die er uit ziet als de kop van een monster. Twee van de prototypes spelen met dat idee. Een van die tassen open je door de bek van het monster open te trekken.

Een aantal prototypes zijn samen met de collages en werkboekjes van de scholieren te zien in De Bibliotheek Cultuurpunt Altena in Woudrichem.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten