Argentinië zet met succes kunstmatige intelligentie in tegen zikamug

Een groep Argentijnse onderzoekers kan via kunstmatige intelligentie de plaatsen voorspellen waar meer Aedes aegypti-muggen voorkomen. Die zijn drager van ziekten zoals dengue, chikungunya en zika.

De modellen die de onderzoekers ontwikkelden, werden gevoed met milieudata (zoals temperatuur, neerslag en vegetatie) die werden afgeleid van satellietinformatie. De data werden vergeleken met een telling van het aantal muggeneieren op het terrein.

Voorspelling verfijnen

De studie werd uitgevoerd in de stad Tartagal, in de noordelijke provincie Salta. Daar werden eivallen geplaatst; wekelijks werden metingen verricht.

De metingen hielpen de kunstmatige voorspellingsmechanismen te verfijnen. Het doel is om voor het hele land een risicokaart te kunnen maken.

Neurale netwerken

De resultaten van de test zijn verschenen in het tijdschrift Acta tropica. “Het artikel gaat over hoe we machine learning, een domein dat in de mode is, binnenbrengen in de epidemiologie. Het is een zeer krachtig instrument om gedrag in te schatten en te voorspellen”, zegt John Scavuzzo, onderzoeker van de Faculteit Wiskunde, Astronomie, Fysica en Informatica van de Nationale Universiteit van Córdoba, een van de auteurs van het onderzoek.

“We vergeleken lineaire modellen met modellen die gemaakt waren door kunstmatige neurale netwerken. Bij de voorspelling van het aantal muggeneieren vertoonden die laatste duidelijk meer correlaties met wat we op het terrein zagen.”

Volgens Scavuzzo is het model al gevalideerd met statistische technieken en kan het in elke buurt van welke stad ook worden toegepast.

Verwaarloosde ziekten

Het veldwerk gebeurde door onderzoekers van de Fundación Mundo Sano (Stichting Gezonde Wereld), een privé-organisatie die al meer dan tien jaar met wetenschappers werkt die het gedrag van muggen analyseren met de bedoeling de impact van verwaarloosde ziekten te verminderen.

“In de loop der jaren hebben we een robuuste reeks van gegevens verzameld via eivallen in steden als Clorinda (Formosa) en Puerto Iguazu (Misiones),  zegt Manuel Espinosa, bij de stichting coördinator van de afdeling voor ziekten die door muggen worden overgebracht.

Eivallen

In de stad Tartagal bestond de monitoring uit sensoren (eivallen) op plaatsen waar Aedes aegypti eieren leggen. De monitoring gebeurde van augustus 2012 tot juli 2016 in 50 huizen. In elk huis werden twee eivallen geplaatst (een binnen en een buiten), volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie om de aanwezigheid van muggen te controleren. Elke week werden de eivallen naar laboratoria gebracht om de eieren te tellen.

Door deze gegevens in te voeren in een computer werd een neuraal netwerk getraind dat algoritmen genereert waarmee men kan schatten hoeveel eitjes elke week op een plaats worden gelegd op basis van klimatologische variabelen.

“Met deze modellen leert het netwerk van echte resultaten, neemt het een waarde, vergelijkt het die en past het het algoritme aan, zodat de machine zelf leert en zichzelf aanpast”, zegt Espinosa.

Broedplaatsen

Nicolas Schweigmann, onafhankelijk onderzoeker van de Studiegroep Muggen van de Universiteit van Buenos Aires, zegt dat het wetenschappelijke werk van zijn collega’s interessant lijkt omdat “het milieuomstandigheden modelleert en probeert aan te passen hoe gunstig de omgeving is voor een ziektedrager.” Maar hij ziet ook beperkingen.

“We zien niet de werkelijke dynamiek van de ziektedrager vanuit het oogpunt van de middelen, dat wil zeggen, de verandering van het aantal broedplaatsen – recipiënten die water verzamelen – dat in de stadswijken te vinden is.”

Preventieprogramma’s hebben zich in het verleden net gericht op het voorkomen van potten en plaatsen met water zijn waar muggen zich kunnen nestelen. “En dat hangt af van sociale, economische factoren, van mensen. En van hoe sterk het denguepreventieprogramma in elke stad is. Dat heeft te maken met milieueducatie”, zegt Schweigmann.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten