Goedkopere batterijen geven elektrische auto wind in de zeilen

Het aantal elektrische auto’s en plugin-hybrides rondde vorig jaar de kaap van 3 miljoen, een stijging met 54 procent tegenover 2016. Dat blijkt uit cijfers van het Internationaal Energieagentschap (IEA). 

China bleef met voorsprong de grootste markt voor elektrische auto’s, goed voor de helft van alle verkochte exemplaren wereldwijd. In 2017 werden in het land 580.000 elektrische auto’s verkocht, een stijging met 72 procent tegenover het jaar ervoor. Op de tweede plaats komen de Verenigde Staten met 280.000 auto’s.

Wat marktaandeel betreft blijven de Scandinavische landen koploper: in Noorwegen maken elektrische auto’s 39 procent uit van de verkoopcijfers. Ook Duitsland en Japan kenden een sterke groei.

Belangrijk, stelt het rapport, is dat elektrische mobiliteit zich niet beperkt tot auto’s. Ook de vloot elektrische bussen steeg sterk in 2016, en elektrische tweewielers stijgen nog sterker, tot 250 miljoen vorig jaar. Ook hier is China koploper, maar in Europa en India is een inhaalbeweging ingezet.

De laadinfrastructuur volgt die groei, met een geschatte drie miljoen laadstations in woningen en werkplekken, en nog eens 430.000 publieke laadpalen, waarvan een kwart snelladers.

Rol van de overheid

De rol van de overheid in de opmars van elektrische voertuigen is cruciaal, zegt het IEA, onder meer dankzij aankoopprogramma’s, financiële steun bij de aankoop, strengere uitstootnormen en lage-emissiezones.

Maar ook de snel dalende kost en stijgende performantie van lithium-ionbatterijen waren van groot belang. Die trends moeten zich doorzetten om het succes van de elektrische auto mogelijk te maken. Daarvoor moeten de chemische eigenschappen verder verfijnd worden, de schaal van de productie worden opgedreven en de capaciteit van de batterijen vergroten.

Chemisch innovatie is nodig, want de schaarste aan stoffen als nikkel, lithium en kobalt kunnen de opmars  van de elektrische auto in het gedrang brengen. Dat geldt vooral voor kobalt, waarvan 60 procent van de wereldproductie afkomstig is uit de Democratische Republiek Congo. Bovendien wordt 90 procent van de verwerking door China gecontroleerd. Dat is een risico, want de vraag naar kobalt zal 10 tot 25 keer groter zijn in 2030.

Het agentschap verwacht een verdere groei van het aantal elektrische auto’s tot 125 miljoen exemplaren tegen 2030. Als er nog meer steun en sterkere regelgeving komt om de klimaatdoelen en duurzame ontwikkelingsdoelen te halen, kan dat aantal nog sterk stijgen, zegt het agentschap, tot zelfs 220 miljoen auto’s in 2030.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten