Wikipedia breidt niet-Westerse topics en lokale content uit

Wikipedia zal in de toekomst meer aandacht geven aan topics die niet enkel het globale noorden aanbelangen en aan content die wordt benaderd vanuit een niet-Westers perspectief. 

De veertiende Wikimania Conferentie, waarop de nieuwe aanpak voor de toekomst zal worden besproken, vindt plaats van 18 tot 22 juli in Zuid-Afrika, voor het eerst in een land ten zuiden van de Sahara.

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst komen vrijwilligers van overal ter wereld samen om ideeën over de toekomst van Wikipedia en vrij beschikbare kennis in het algemeen met elkaar te delen.

De aanwezigen zijn leden van de bredere Wikimedia-beweging waaronder mensen die artikels op Wikipedia toevoegen en verbeteringen aanbrengen, academici, leerkrachten, internetspecialisten en andere pleitbezorgers voor vrij beschikbare content op het internet en de verspreiding van vrije kennis.

Wikimedia Foundation is de organisator van het event. Het meest gekende project van Wikimedia is de internetencyclopedie Wikipedia.

Kennis is van iedereen

“Wij geloven dat kennis van iedereen is en dat mensen met diverse achtergronden versterkt moeten worden om deel te nemen in de creatie van die kennis”, zegt Katherine Maher, uitvoerend directeur van Wikimedia Foundation.

Daarom wil de organisatie in de toekomst de niet-Westerse topics uitgebreid zien omdat ze onder meer vinden dat er een tekort is aan relevante lokale content over Afrika, en in het bijzonder kennis die vanuit een Afrikaans perspectief wordt benaderd en gedeeld wordt in de veelheid aan Afrikaanse talen.

Hetzelfde geldt volgens de organisatie voor kennis over inheemse aangelegenheden en bijdragen in deze talen.

Xhosa

In Zuid-Afrika worden de edities in het Afrikaans en het Xhosa actief geconsulteerd maar edities in de andere talen van het continent zijn onbestaande of onvolledig omdat ze zelden een update van nieuwe artikels krijgen.

Vandaag zijn er in totaal 301 Wikipedia-edities waarvan er 291 actief zijn. De allereerste editie was de Engelstalige en die blijft met 5.658.850 artikels (op 1 juni 2018) de grootste. De Zweedse en Duitse Wikipedia’s tellen elk meer dan 2 miljoen artikels. De Nederlandstalige, Franse, Russische, Spaanse, Japanse en Chinese edities hebben meer dan 1 miljoen pagina’s.

Wiki-edities in andere talen tellen soms maar enkele tientallen pagina’s. De editie in Xhosa heeft 736 artikels.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten