Chili pioniert met ban op plastic zak

Chili verbiedt als eerste land in Latijns-Amerika plastic zakjes, net nu de Wereldmilieudag van de Verenigde Naties (op 5 juni) in het teken staat van de plasticvervuiling.

Onder het motto “Chaobolsasplasticas” (Vaarwel-Plastic-Zakken) moet de plastic zak binnenkort van het Chileense toneel verdwijnen. Op 30 mei keurde het Chileense parlement een nationale wet goed om plastic zakjes te bannen, en pioniert daarmee in Latijns-Amerika.

Hiermee gaat een van de vele ecologische beloftes van president Sebastián Piñera in vervulling.

Volgens een studie van het Ministerie van Milieu gebruikt de gemiddelde Chileen 200 plastic zakken per jaar. Een regelrechte bijdrage aan de afvalberg, en de vervuiling van land en oceaan.

Aanpassingstermijn, daarna boete

Na de aanpassingstermijn (6 maanden voor de grote bedrijven, 2 jaar voor de kleinere handelaars) staat er op het uitdelen van plastic zakken een fikse boete.

Chili wordt het eerste Zuid-Amerikaanse land dat de plastic zak bant en geeft daarmee een sterk signaal naar haar inwoners, maar ook naar haar buurlanden. Een stap in de goede richting, waarop de Verenigde Naties dit jaar aansturen op de Wereldmilieudag op 5 juni.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten