Nieuwe fabriek maakt na decennia weer papieren rietjes

In Groot-Brittannië gaat een gloednieuwe fabriek papieren rietjes produceren. Dat gebeurde al decennia niet meer, maar nu is er hoge nood aan een alternatief voor plastic rietjes omdat steeds meer ketens de overstap maken. 

De initiatiefnemers achter het project voelden al langer aan dat de toenemende weerstand tegen plastic wegwerpartikelen zoals rietjes een gat in de markt creëerde. Ketens als Costa Coffee en Pizza Express kondigden al plannen aan om plastic rietjes af te schaffen.

“We zagen een enorme kans, en grepen die”, zegt Mark Varney, de verkoopsdirecteur van het nieuwe bedrijf Transcend in de Britse krant The Guardian. “Toen de BBC-documentaire Blue Planet II op de televisie werd uigezonden en de overheid over de gevaren van plastic begon te praten, zagen we de niche in de markt.”

McDonald’s

De ondernemers begrepen dat de goedbedoelde plannen van de horecaketens tot een nieuw probleem zouden leiden, namelijk waar ze de papieren alternatieven zouden vinden. “Nu moet iedereen die uit China importeren, en als je naar de CO2-afdruk daarvan kijkt, dan doet dat de inspanning eigenlijk teniet.”

Transcend tekende vorige week een akkoord met McDonalds om 1361 vestigingen van rietjes te voorzien vanaf september. McDonald’s gebruikt in Groot-Britannië alleen al 1,8 miljoen stuks. Volgens Varney lopen er onderhandelingen met verschillende andere ketens. “Als een gigant als McDonald’s eenmaal bekendmaakt dat ze de overstap maken, vermoed ik dat iedereen zal volgen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten