Helft EU-landen wil meer klimaatambitie

Al veertien lidstaten willen dat EU een versnelling hoger schakelt in de strijd tegen de klimaatverandering. Daarbij zijn ook België en Nederland. 

De veertien landen roepen de Europese Commissie op om de netto-uitstoot tegen 2050 tot nul terug te brengen en de temperatuurstijging te beperken tot 1,5 graden Celsius. De klimaatdoelstellingen tegen 2030 moeten ook in lijn gebracht worden met die langetermijndoelstelling.

“De wetenschap leert ons dat aanzienlijke bijkomende inspanningen nodig zijn van alle partijen, inclusief de EU, om de doelstellingen te bereiken die in het Klimaatakkoord van Parijs zijn vastgelegd”, stellen de milieuministers van de veertien lidstaten in een gemeenschappelijke verklaring.

“De nieuwe EU-strategie moet gebaseerd zijn op de meest recente wetenschappelijke kennis, met name het volgende rapport van het VN-klimaatpanel.”

Momentum groeit

Bij de ondertekenaars zijn de milieuministers van België, Nederland, Estland, Frankrijk, Finland, Denemarken, Duitsland, Italië, Luxemburg, Portugal, Slovenië, Spanje, Zweden en Groot-Brittannië.

“We zijn blij dat het momentum groeit onder de lidstaten voor meer Europese klimaatactie”, zegt Wendel Trio, directeur van Climate Action Network (CAN) in Europa in een reactie. “Ze roepen de Commissie op om met duidelijke voorstellen op de proppen te komen om de uitstoot drastisch te beperken tegen 2030 en daarna.”

“Daarvoor is veel meer nodig dan wat nu op tafel ligt, en zeker meer dan de onlangs verscherpte energiedoelstellingen”, zegt Trio. “Die zouden een springplank moeten zijn voor de Commissie om een veel hogere klimaatdoelstelling voor 2030 voor te stellen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten