VUB lanceert 7de ASO jaar op campus voor scholieren met STEM-talent

VUB, GO! Atheneum Etterbeek en Scholengroep Brussel slaan de handen in elkaar. Jongeren met te weinig wiskundige en wetenschappelijke basis kunnen zich met een 7de jaar bijzondere wetenschappelijke vorming op de campus van de VUB beter voorbereiden op STEM-gerelateerde en andere opleidingen.

De lessen worden gegeven door zowel leerkrachten secundair als VUB-assistenten. Door mee aan de wieg te staan van dit initiatief en het op de campus van de universiteit in te richten,versterkt de VUB samen met het GO! de doorstroming van humaniora naar hogere studies en arbeidsmarkt, die te kampen heeft met een tekort aan STEM-professionals. Deze primeur voor ons land biedt jongeren meer en betere onderwijskansen. Het 7de jaar bijzondere wetenschappelijke vorming start samen met het academiejaar in september 2018.

Met de bijzondere wetenschappelijke richting versterken de initiatiefnemers de gelijke onderwijskansen van jongeren. Het ‘opstromen’ naar STEM-gerelateerde opleidingen vergroot bovendien hun kansen op de arbeidsmarkt. In de hoogtechnologische samenleving van vandaag klinkt de roep om STEM-professionals immers steeds luider.

Het 7de jaar ASO verkleint het risico dat jongeren niet slagen in het eerste jaar van hun bacheloropleiding. Een mislukking kost hen zowel studiekrediet als geld, dat kinderen uit een minder kansrijke omgeving vaak niet hebben. Voor veel jongeren uit Brussel en Vlaams-Brabant is er momenteel geen mogelijkheid om een dergelijk voorbereidend jaar te volgen in hun regio. Uitwijken naar gelijkaardige opleidingen in Antwerpen, Gent of Kortrijk is geen optie vanwege de afstand en het niet gekend zijn van deze initiatieven.

“Een 7de jaar bijzondere vorming in het Brussels hoofdstedelijk gewest is broodnodig. Leerlingen in de tweede graad kiezen wel vaker voor een richting met minder wiskunde. Op hun 18de beseffen ze dat ze die wiskunde nodig hebben voor hun studiekeuze. Het is slecht voor het welbevinden van deze leerlingen om onmiddellijk door te stromen naar een hogeschool of universiteit waar ze afstevenen op een mislukking,” aldus Patrick De Clercq, Directeur GO! Atheneum Etterbeek.

“Het secundair onderwijs is vandaag nog te veel gericht op vroeg keuzes maken. Keuzes die vaak grote gevolgen hebben op de verdere toekomst van de jongere. Dat is niet de essentie van gelijke onderwijskansen. Met dit 7de jaar wordt een oplossing geboden voor wie eerder een andere keuze maakt en later toch een wetenschappelijke richting uit wil. Om die reden maakt de scholengroep graag middelen vrij om dit 7de jaar in te richten,” aldus Jurgen Wayenberg, Algemeen directeur GO! scholengroep Brussel.

Wiskunde is sleutel tot hoger onderwijs

De klemtoon in dit 7de jaar ASO ligt op wiskunde en wetenschap. Zo worden tekorten in de vooropleiding weggewerkt en opent het de deur naar studies zoals bio-ingenieurswetenschappen, architectuur, biomedische wetenschappen, chemie, fysica, geneeskunde, industriële wetenschappen, informatica, militaire school, piloot, toegepaste economische wetenschappen, psychologie, handelsingenieur en wiskunde.

Op al deze gebieden is de nood aan meer STEM-professionals groot. Voor deze richtingen is het nodig om abstraherend te kunnen werken en denken met de bagage van de derde graad wetenschappen-wiskunde. Het opnemen van academisch Nederlands in deze opleiding helpt hen verder eventuele taalbarrières te overwinnen

“De lessen vinden plaats op de campus én in de labo’s van de VUB en worden gegeven door leraren van het GO! Atheneum Etterbeek en assistenten van de VUB. Deze nauwe samenwerking tussen universiteit en de Brusselse Scholengroep scholen is niet alleen uniek maar verlaagt bovendien de drempel naar de universiteit daar de studenten al tijdens het 7de jaar kennis maken met het campusleven,” besluit Jan Danckaert, vicerector Onderwijs- en Studentenbeleid van de VUB.

Meer info over het lessenpakket en het verder verloop vind je op www.kaetterbeek.be. Wie geïnteresseerd is meldt zich best snel aan via directie@kaetterbeek.be: er zijn maximum 24 plaatsen beschikbaar.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten