Depressie is een risicofactor voor hartproblemen. De link tussen beide is aangetoond in nieuw onderzoek dat meteen ook stelt dat bewegen de beste manier is om je hart en je geest gezond te houden.
Volgens het onderzoek verhoogt depressie het risico op hartaandoeningen bij mensen die voorheen nooit cardiovasculaire problemen vertoonden.
Voor mensen die wel gediagnosticeerd werden met hartklachten, zal depressie de mortaliteit de hoogte in duwen. Sommigen studies wijzen op een verdubbeling van de kans op overlijden na een hartkwaal, als de persoon in kwestie depressief wordt.
Even effectief als medicatie
Het goede nieuws is dat er een manier is om dit duistere scenario te voorkomen. Onderzoek heeft immers aangetoond dat intensief bewegen en sporten, even effectief is dan het innemen van antidepressiva.
Feit is wel dat mensen die kampen met gevoelens van hopeloosheid of waardeloosheid, zichzelf moeilijk kunnen motiveren om te gaan sporten.
De nieuwe studie in het vakblad JAMA Psychiatry focust op deze negatieve impact van depressie op bewegen maar benadrukt ook het positieve effect van sport op de geestelijke gezondheid en die van het hart.
Mortaliteit daalt
Het team van hoofdauteur Benjamin Willis van het Cooper Instituut in Dallas onderzocht data van 18.000 vijftigplussers. Ze bekeken met name de gezondheid van hun hart.
Uit de resultaten blijkt dat de participanten die regelmatig een fitness- of sporthal bezoeken 56 procent minder kans hebben om van een hartkwaal te sterven nadat ze gediagnosticeerd werden met depressie.
Voor deze mensen is bewegen de beste behandeling, stellen de onderzoekers.
Aanbevelingen
Om de drempel te verlagen en mensen met depressie te helpen om meer te gaan bewegen, stippelde coauteur Madhukar Trivedi van het Centrum voor onderzoek naar Depressie aan de Universiteit van Texas Southwestern in Dallas, enkele aanbevelingen uit.
Zo raadt hij aan om elke dag evenveel tijd aan bewegingsoefeningen te besteden en ook telkens op hetzelfde uur te starten. Wees niet ontmoedigd als je eens en dag overslaat, maar neem jezelf voor om de volgende dag je sport opnieuw op te nemen. Noteer je vooruitgang. Doe oefeningen die je leuk vindt, en probeer regelmatig eens iets nieuw uit.
Ten slotte: probeer indien mogelijk om samen met een vriend/vriendin te sporten en elkaar te stimuleren.
Lange-termijnvoordelen
“Hoe vroeger je start met fitness of sporten, hoe meer kans om depressie te voorkomen”, zegt Trivedi. “Op lange termijn zal het je zelfs helpen om het risico op hartkwalen te verkleinen.”
“Deze nieuwe inzichten bevestigen het belang van beweging en sport gedurende de hele levensloop”, zegt Willis. “De lange-termijnvoordelen van sporten en de connectie tussen lichaam en geest zijn nog meer significant dat we tot nu toe aannamen.”