Software vermindert methaanuitstoot door koeien

Een softwaretool ontwikkeld in India helpt om het dieet van 2,4 miljoen stuks melkvee in het land meer in evenwicht te brengen. Het resultaat is een hogere melkproductie en een verminderde uitstoot van methaan, een krachtig broeikasgas.

De softwaretool werd ontwikkeld door India’s National Dairy Development Board (NDDB) en vorige maand gepresenteerd op een jaarlijkse bijeenkomst rond duurzame veeteelt in Ulaanbaatar, Mongolië.

Het softwareprogramma is erin geslaagd om de uitstoot van methaan afkomstig van de winden uit de darmen van koeien en buffels, te reduceren met 12 tot 15 procent terwijl het gemiddelde inkomen van de landbouwers 0,37 dollar (0,31 euro) steeg per dier per dag.

Twintig keer krachtiger dan CO2

“De impact van de ingebruikname van de software in India is duidelijk”, zegt Vinod Ahuja, beleidsmedewerker van de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie, die de tool mee heeft gepresenteerd op het congres in Mongolië.

“Vooral de reductie van de methaanuitstoot en de verhoging van de inkomens van de landbouwers hebben we meetbaar kunnen aantonen.”

India heeft de grootste veestapel ter wereld. De uitstoot van methaan door deze dieren kan de temperatuur wereldwijd aanzienlijk verhogen, stelt een studie uit januari in Ecotoxicology and Environmental Safety. Methaan is een broeikasgas dat volgens wetenschappers 20 keer het opwarmingspotentieel heeft van CO2.

Optimaal voer

Het softwareprogramma berekent een optimaal voermengsel voor elk van de 2,4 miljoen dieren in meer dan 30.000 dorpen in India. Telkens werd daarvoor een lokale voorlichter opgeleid om de software te gebruiken en de boeren te adviseren. De tool houdt rekening met het soort voedsel, het gewicht van het dier en het vetgehalte in de melk.

Volgens Rajesh Sharma van de NDDB is het doel achter het optimaal uitbalanceren van het dieet voor koeien om de zuivelsector duurzamer te maken. “Enkel als deze tool op een concrete manier nuttig is voor boeren, zullen zij het gebruik ervan aantrekkelijk vinden. Dat is nu het geval want ze produceren vettere melk, samen met een lagere kostprijs voor voeder.”

Laagdrempelig

Volgens Sharma is het programma, dat door de Wereldbank werd gefinancierd, sterk afhankelijk van een laagdrempelige aanpak wat betreft het advies aan boeren. Sinds de eerste tests in 2010 is het programma al geïmplementeerd in 18 van de 29 Indiase staten.

Het programma helpt ook om aanpassingen te maken, afhankelijk van het aanbod aan veevoeder. “Telkens wordt de beste voedermix voorgesteld voor een goed evenwicht tussen energie, mineralen, proteïnen en vitaminen”, zegt Sharma.

Koeien hebben vier magen en hun winden bevatten veel methaan. “De luchtjes die bij hen ontsnappen, net als hun urine en mest zijn direct gelinkt aan hun dieet, gewicht en metabolisme, maar ook hun gezondheid en leefomstandigheden tellen mee”, zegt Nandula Raghuram, decaan van de School voor Biotechnologie aan de Guru Gobind Singh Indraprastha University in New Delhi.

“Voor normaal, gezond vee dat onder optimale omstandigheden wordt gehouden, is voerbeheer de beste manier om de emissies onder controle te houden.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten