Vergaderen kan ook op gezonde manier

Vergaderen is vaak een ongezonde bezigheid, constateert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Zij komt daarom met een gids voor “gezonder en duurzamer” vergaderen. Dat kan onder meer door beweegpauzes in te lassen en koekjes te vervangen door fruit of groentensnacks.

“Vergaderingen gezonder maken hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn. En ze worden er vaak leuker van”, zegt João Breda, hoofd van het Europese Bureau voor Preventie en Controle van Niet-Overdraagbare Ziekten van de WHO. De gids werd in eerste instantie ontwikkeld voor de WHO zelf, maar is nu beschikbaar voor iedereen.

Tijdens vergaderingen zitten de deelnemers doorgaans en is sprake van weinig fysieke activiteit, beperkte frisse lucht en consumptie van voedsel met veel suiker en vet, zoals koekjes en andere snacks. Daarnaast worden er vaak wegwerpitems uitgedeeld of wordt gebruik gemaakt van plastic bestek, wat een onnodige milieu-impact heeft.

Betere concentratie

De gids richt zich op vier gebieden: een gezond dieet, fysieke activiteit, een rookvrije omgeving en duurzaamheid. Hij geeft concrete suggesties om vergaderingen gezonder en duurzamer te maken, zoals het op tafel zetten van vers fruit en groentensnacks, het verkleinen van de porties om voedselverspilling te voorkomen, gebruik van volkorenproducten, het vervangen van suikerhoudende dranken door water en het inlassen van voldoende tijd voor beweging.

“Deelnemers zijn soms verrast als middenin een formele vergadering gevraagd wordt om even wat aan lichaamsbeweging te doen”, zeg woordvoerder Tina Kiaer van de WHO Europa. “Maar we krijgen veel positieve reacties op die pauzes. Mensen krijgen er nieuwe energie van en kunnen zich daarna beter concentreren op de vergadering.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten