Katlijn Vangilbergen werkt bij de STEM-coördinatie voor de associatie KU Leuven, waar ze de taak als administratief en logistiek medewerker op zich neemt. Ze is een gedreven vrouw die haar opleiding startte in het buitengewoon beroepsonderwijs (BUSO) en uiteindelijk dankzij de studiemethode mindmappen een diploma diëtiste op zak heeft. Ondanks haar hobbelige traject heeft Katlijn kunnen bereiken waar ze naar verlangde. Allemaal door haar ongelofelijk doorzettingsvermogen en wilskracht!
Vastgestelde diagnoses
Wanneer Katlijn de leeftijd van zes jaar bereikt had, werden er een aantal diagnoses bij haar vastgesteld. De dokters slingerden met volgende vaststellingen naar haar hoofd: een lichte mentale beperking, zwakbegaafd, klassiek autisme en een lichte vorm van Gilles de la Tourette. Van dit laatste heeft Katlijn niet meer zo heel veel last door haar kracht om het te onderdrukken.
Van BU(S)O naar de Hogeschool
Tijdens het secundair onderwijs volgde Katlijn buitengewoon (beroeps)onderwijs, met specialisatie ‘grootkeuken’. Na het vierde middelbaar voelde ze zich daar niet meer op haar plaats. “Het was geen uitdaging meer omdat het te gemakkelijk werd, dus wilde ik iets anders doen, maar daar was het blijkbaar al te laat voor. Ik kreeg niet de kans om over te stappen naar het gewoon secundair onderwijs, maar ik ben wel blij dat ik in het buitengewoon onderwijs terecht kon”, vertelt Katlijn. Vanaf het moment je in een hogere fase van buitengewoon onderwijs zit, kan je niet meer van richting veranderen omwille van de opgelopen achterstand.
Katlijn vindt dat het BUSO beter uitgebouwd en geherwaardeerd moet worden. Deze jongeren zouden de kans moeten krijgen om te kunnen groeien en zich verder te ontplooien. De maatschappij legt volgens haar te veel druk op ‘slim zijn’ en ‘de beste zijn’. Volgens Katlijn is dit een fout uitgangspunt, ze heeft zich tevens altijd ondergewaardeerd gevoeld. “Wat je studeert maakt niet uit, iedereen is slim en uniek op zijn eigen manier. Alle onderwijsrichtingen verdienen evenveel waardering vanuit de maatschappij”, benadrukt Katlijn.
Gelukkig is Katlijn tijdens haar stage als grootkeukenmedewerker een bijzonder iemand tegengekomen. Ze werd geïnspireerd om voedings- en dieetkunde te gaan volgen op hogeschoolniveau. Dit was geen gemakkelijke stap, want aan het einde van het BUSO ontvang je geen diploma, maar slechts een getuigschrift.
Daarom stapte Katlijn naar de Examencommissie, waarbij je een diploma kan behalen dat evenveel waard is als dat van het secundair onderwijs, maar waar iedereen welkom is. Ongeacht je vooropleiding, of je nu voorkennis van basisvakken, zoals Engels, Frans en Geschiedenis, hebt of niet, je kan er altijd terecht. Omdat Katlijn niet over deze voorkennis beschikte, heeft ze veel aan zelfstudie gedaan en koos ze voor sociaal & technische wetenschappen, met daarbovenop privélessen en zomercursussen. “Het was een ware zoektocht naar leerstof, maar ik heb wel geleerd om heel zelfstandig te werk te gaan.”
“Mijn droom kwam uit”
“Het was mijn droom om te studeren aan het hoger onderwijs en zonder de toelating van de Examencommissie had ik dit niet kunnen waarmaken,” aldus een trotse Katlijn. Ze snakte ernaar om deze lessen te kunnen volgen. “Ik had het gevoel zomaar op de arbeidsmarkt gesmeten te zijn na mijn middelbare opleiding. Zonder diploma, met de gedachte dat ik dom ben en niets kan,” vertelt ze. Het is inderdaad niet gemakkelijk om als zwakbegaafde zaken te onthouden, maar door het aanleren van een goede studiemethode is Katlijn enorm vooruitgeholpen. “Ik leerde via mindmaps zaken onthouden door visualisaties, kleuren en associaties te maken.” Zo leerde ze studeren en legde ze haar bacheloropleiding voedings- en dieetkunde succesvol af.
Katlijn haar functie bij STEM-Coördinatie
Nadien kon Katlijn starten als administratief/logistiek medewerker bij de STEM-coördinatie voor de associatie KU Leuven. Het doel van deze instantie is onder andere om leerkrachten een overzichtelijk aanbod van geïntegreerde STEM-projecten te bieden via de website STEM voor Leerkrachten. Op deze manier kunnen STEM-richtingen gepromoot worden bij jongeren via leerkrachten. Katlijn haar taak hierbinnen heeft betrekking op de organisatorische aspecten.
Ze staat onder meer in voor het onderhouden van de website en Facebookpagina, het inplannen van bijscholingen, het opstellen en opvolgen van inschrijvingen voor deze dagen, het opvolgen van reserveringen van de wetenschappelijke koffers met aangepast materiaal en het beheren van contractadministratie. Voorbeelden van enkele projectkoffers zijn: een rolstoel enkel met je ogen aansturen, experimenteren rond energieopslag, een katapult ontwerpen en onderzoek voeren naar waterzuiveringssystemen, enz.
Daarnaast is Katlijn aanwezig op de bijscholingsmomenten om leerkrachten te verwelkomen en een korte introductie te geven. Katlijn krijgt bij deze job heel veel begeleiding, maar zeker ook veel verantwoordelijkheden om zelfstandig te kunnen werken.
Laat je niets wijsmaken
“Ik hoop dat ik nog lang de job mag doen die ik nu heb, want ik doe het enorm graag”, zegt Katlijn. Bovendien is haar droom uitgekomen, namelijk het behalen van haar diploma voedings- en dieetkunde. Het is dan ook een hele prestatie om van het BUSO naar het hoger onderwijs te stappen. Met een diagnose van zwakbegaafdheid is dat iets waar ze heel hard heeft voor moeten vechten en waar ze veel heeft moeten doorstaan. Dat weerhoudt Katlijn niet om nog steeds te blijven bijleren, want ze volgt ook nu nog avondonderwijs ‘Psychologie’ via Background Educations.
Als eindnoot wil Katlijn nog graag het volgende kwijt: “Het maakt niet uit wat je opleidingsvorm is, het is belangrijker om te doen waar je interesses liggen en niet te handelen volgens de sociale status van de maatschappij”.
Benieuwd naar de websites waar Katlijn aan werkte? Katlijn Vangilbergen; Van buitengewoon onderwijs tot hoger onderwijs
Dit artikel werd met toestemming van Amper Slim overgenomen
Amper Slim is een project dat alle jongeren in Vlaanderen wil aanmoedigen om STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) als optie voor hun toekomst te overwegen via een studie of beroep dat bij één van deze domeinen hoort. Dit willen we realiseren door STEM-gerelateerde feiten, verhalen en rolmodellen te delen, die dicht bij de leefwereld van jongeren liggen. Via de website en sociale media van Amper Slim willen we zoveel mogelijk jongeren in Vlaanderen bereiken en aantonen hoe breed de mogelijkheden zijn voor een toekomst binnen STEM.
Volg @amperslim op www.amperslim.be, Instagram en Youtube!
Het oorspronkelijke artikel vind je hier.