VUB en VGC investeren met data bus in digitale geletterdheid van Brusselse scholieren

De onderzoeksgroep IMEC-SMIT van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) lanceert met steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) een data bus. Deze wil leerlingen in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel data-wegwijs maken en met leerkrachten werken rond concrete dataprojecten. 

Het inzetten op datageletterdheid in het onderwijs is van cruciaal belang om leerlingen vandaag te helpen ontwikkelen tot de burgers en werknemers van de toekomst. In het huidige onderwijsmodel is een klas-setting hiervoor ontoereikend. Om een zo groot mogelijk aantal leerlingen te bereiken, start de VUB met een mobiel educatielab, waarmee ze naar de jongeren uit het Nederlandstalig onderwijs in Brussel trekt.Op initiatief van collegevoorzitter Guy Vanhengel, o.a. bevoegd voor het Nederlandstalig onderwijs in Brussel, wordt een subsidie van 497.370 euro toegekend voor de leasing, de inrichting en de werking van een data science bus van de toekomst.

Dankzij de bus kan de VUB samen met de VGC en de Nederlandstalige scholen in Brussel op een innovatieve manier hightech educatieve living labs installeren rond scholen en andere interessante locaties in Brussel. Steeds is het de bedoeling om jongeren tussen 10 en 18 jaar uit het Nederlandstalig onderwijs datawijs te maken, door samen met hun leerkrachten te werken aan concrete dataprojecten en hun eigen digitaal dataproces.

De door de VGC toegekende middelen zullen dienen om de bus te leasen en uit te rusten met touchscreens, tablets, verschillende sensoren en andere state-of-the-art technische tools om de volledige leercontext in kaart te brengen en noodzakelijke inzichten te verwerven om te werken aan het onderwijs van de toekomst.

De maiden trip van de bus is voorzien voor februari 2019. Daarna zal hij in samenwerking met leerkrachten, schoolteams en andere digitale organisaties, verschillende scholen aandoen. Ook de studiekeuzebeurs en de VGC-speelpleinen kunnen op een stop van de bus rekenen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten