Ierland haalt investeringen weg uit fossiele energie

Ierland verkoopt alle investeringen in gas, olie en steenkool. Het wordt daarmee het eerste land ter wereld dat zich aansluit bij de divestment-campagne.

Bij divestment (desinvesteren) wordt de strijd tegen de klimaatverandering via aandelenportefeuilles gevoerd. Activisten roepen instellingen, overheden en andere aandeelhouders op om hun investeringen in vuile energie van de hand te doen. Met succes: in enkele jaren tijd is de beweging uitgegroeid van een kleinschalig initiatief aan universiteiten tot een wereldwijd fenomeen.

Historisch

Met de beslissing van het Ierse Lagerhuis gisteren stapt nu voor het eerst ook een nationale overheid mee in de beweging, en dat is historisch, zeggen klimaatorganisaties. Het Ierse nationale investeringsfonds, goed voor een waarde van 8 miljard euro, moet nu alle investeringen in steenkool, olie en gas ‘zo snel als mogelijk’ afstoten.

“De Ierse beslissing is een belangrijke overwinning en stuurt een duidelijk signaal dat breken met de fossiele brandstofindustrie de nieuwe norm aan het worden is: in die bedrijven investeren is niet langer economisch leefbaar maar ook moreel onaanvaardbaar”, zegt Nicolò Wojewoda van klimaatorganisatie 350.org. De enige manier om de klimaatcrisis aan te pakken is stoppen geld te sluizen naar de fossiele industrie, en in de plaats daarvan te investeren in de enorme opkomst van hernieuwbare energie.”

Groeiende beweging

Al meer dan 640 instellingen hebben laten weten hun investeringen uit fossiele brandstoffen terug te trekken. Samen zijn die instellingen goed voor een totale portefeuille van duizenden miljarden euro’s. Bij de instellingen zijn zo’n honderd stichtingen en grote steden als Stockholm, Parijs, Kopenhagen en Washington DC, en ook het Noorse Pensioenfonds, met bijna 1000 miljard dollar het grootste investeringsfonds ter wereld.

Ook prominente universiten als die van Stanford en Yale hebben zich geëngageerd om te divesteren in olie, steenkool en gas. Sinds de encycliek van Paus Franciscus groeit ook het aantal katholieke instellingen dat zijn beleggingsportfolio’s klimaatvriendelijk maakt.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten