Het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Japan creëert niet alleen de grootste vrijhandelszone ter wereld, het is ook het eerste dat een expliciete verwijzing bevat naar het VN-klimaatverdrag.
In het akkoord komen de EU en Japan overeen om samen te werken om het klimaatakkoord van Parijs na te komen. Handel kan een “positieve bijdrage” leveren om de opwarming van de aarde te stoppen, stelt het akkoord.
Het akkoord stelt ook dat Japan en de EU ernaar zullen streven om de handel in hernieuwbare energie en andere klimaatoplossingen te faciliteren.
Eerder had de Europese commissaris voor Handel Cecilia Malmström gezegd dat deelname aan het klimaatakkoord van Prijs een voorwaarde is om handelsakkoorden af te sluiten met de EU.
Multilateralisme
Het klimaatakkoord is een inmiddels een symbooldossier geworden voor het multilateralisme dat ondermijnd wordt door de regering-Trump in de VS. Trump heeft aangekondigd dat hij zich zo snel als wettelijk mogelijk zal terugtrekken uit het verdrag.
“We sturen een sterk signaal naar de wereld dat twee van de grootste economieën nog altijd geloven in open handel en zich verzetten tegen zowel unilateralisme en protectionisme”, zegt Malmström.
Details
Deskundigen stellen wel vragen bij het gebrek aan details over de klimaatbescherming in het handelsakkoord. “De EU is voornamelijk bezig met de liberalisering van de handel”, zei Laurens Ankersmit, jurist bij Client Earth, eerder dit jaar over het akkoord.
Een beslissing van het Europees Hof in 2017 stelde dat commissie delen van handelsakkoorden kan opschorten als er inbreuken werden vastgesteld op de duurzaamheidsbepalingen. Maar Ankersmit betwijfelt of de EU zo’n enorme economische deal in gevaar zouden brengen voor het klimaatakkoord van Parijs.
Het akkoord tussen de EU en Japan zou deze week ondertekend worden in Brussel, maar de Japanse premier Abe annuleerde zijn bezoek op het laatste moment door overstromingen in zijn land.
Oorspronkeliljke bron: Climate Home News