Handelsverdrag tussen EU en Japan bevat klimaatbepaling

Het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Japan creëert niet alleen de grootste vrijhandelszone ter wereld, het is ook het eerste dat een expliciete verwijzing bevat naar het VN-klimaatverdrag.

In het akkoord komen de EU en Japan overeen om samen te werken om het klimaatakkoord van Parijs na te komen. Handel kan een “positieve bijdrage” leveren om de opwarming van de aarde te stoppen, stelt het akkoord.

Het akkoord stelt ook dat Japan en de EU ernaar zullen streven om de handel in hernieuwbare energie en andere klimaatoplossingen te faciliteren.

Eerder had de Europese commissaris voor Handel Cecilia Malmström gezegd dat deelname aan het klimaatakkoord van Prijs een voorwaarde is om handelsakkoorden af te sluiten met de EU.

Multilateralisme

Het klimaatakkoord is een inmiddels een symbooldossier geworden voor het multilateralisme dat ondermijnd wordt door de regering-Trump in de VS. Trump heeft aangekondigd dat hij zich zo snel als wettelijk mogelijk zal terugtrekken uit het verdrag.

“We sturen een sterk signaal naar de wereld dat twee van de grootste economieën nog altijd geloven in open handel en zich verzetten tegen zowel unilateralisme en protectionisme”, zegt Malmström.

Details

Deskundigen stellen wel vragen bij het gebrek aan details over de klimaatbescherming in het handelsakkoord. “De EU is voornamelijk bezig met de liberalisering van de handel”, zei Laurens Ankersmit, jurist bij Client Earth, eerder dit jaar over het akkoord.

Een beslissing van het Europees Hof in 2017 stelde dat commissie delen van handelsakkoorden kan opschorten als er inbreuken werden vastgesteld op de duurzaamheidsbepalingen. Maar Ankersmit betwijfelt of de EU zo’n enorme economische deal in gevaar zouden brengen voor het klimaatakkoord van Parijs.

Het akkoord tussen de EU en Japan zou deze week ondertekend worden in Brussel, maar de Japanse premier Abe annuleerde zijn bezoek op het laatste moment door overstromingen in zijn land.

Oorspronkeliljke bron: Climate Home News

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten