Oliegigant Vitol investeert miljoenen in windmolens

Vitol Group, de grootste onafhankelijke oliehandelaar ter wereld, lanceert een fonds van 200 miljoen euro voor schone energie. Daarmee doet na Shell en BP opnieuw een oliegigant investeringen in hernieuwbare energie.

Het Rotterdamse bedrijf Vitol is bij de grootste energiebedrijven ter wereld en naast in olie ook actief in gas en steenkool. Vitol heeft nu een dochterbedrijf opgericht onder de naam VLC Renewables dat 200 miljoen euro ter beschikking krijgt.

Daarmee moeten minderheidsparticipaties gekocht worden in Europese windmolenprojecten in verschillende fases van ontwikkeling: van geplande projecten tot parken in aanbouw en parken die al energie leveren.

Het project is een joint venture met Low Carbon Ltd., een bedrijf dat al veel ervaring heeft met hernieuwbare energie.

“Tegen 2025 zal bijna 27 procent van de Europese elektriciteit opgewekt worden door wind- en zonne-energie”, zegt Simon Hale, hoofd Investeringen bij Vitol. “Als grote speler op de Europese energiemarkt en belangrijke investeerder in energie-infrastructuur wereldwijd, wil Vitol een portefeuille aan hernieuwbare investeringen uitbouwen die zijn bestaande activiteiten complementeert.”

BP en Shell

Het nieuws volgt amper enkele weken na de aankoop door oliebedrijf BP van Chargemaster, het grootste Britse laadnetwerk voor elektrische auto’s met meer dan 6500 laadpalen.

Ook Shell deed vorig jaar een overname en kocht het Nederlandse bedrijf New Motion, dat 30.000 laadpalen beheert over heel Europa. Waarnemers zien in de overnames een teken dat oliebedrijven zich steeds meer bedreigd voelen door de opmars van elektronisch transport en hernieuwbare energie.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten