Minder ingrijpende operatie van ingedeukte borstkas steeds populairder

Patiënten met een ingedeukte borstkas of trechterborst worden steeds vaker geopereerd dankzij de Nuss-procedure. Die procedure biedt een minder ingrijpend alternatief voor de vroegere operatie, waarbij delen van het ribkraakbeen werden verwijderd. In UZ Leuven werd in juni 2018 de 500e Nuss-procedure uitgevoerd. Artsen verwachten dat in de toekomst nog meer patiënten de weg naar deze behandeling zullen vinden.

Een trechterborst is een goedaardige aandoening die vooral bij adolescenten voorkomt. De afwijking leidt tot een beperkter inspanningsvermogen, pijn aan de borstkas, hartkloppingen en beïnvloedt het zelfvertrouwen. Tijdens de Nuss-procedure wordt met een kijkoperatie een metalen staaf in de borstkas ingeplant. Die staaf duwt het borstbeen en de ribben naar voren. Daardoor krijgen hart en longen meer plaats en wordt het uitzicht van de borstkas gecorrigeerd.

Onmiddellijk resultaat

De Nuss-operatie biedt een onmiddellijk resultaat en een snel herstel. “De procedure zorgt ervoor dat jongeren en volwassenen met een ingedeukt borstbeen op een minder ingrijpende manier behandeld kunnen worden dan vroeger. Daardoor kunnen we tegenwoordig veel meer patiënten opereren, ook patiënten met een minder ernstige afwijking”, zegt dr. Hans Van Veer, thoraxchirurg in UZ Leuven. “Het aantal patiënten dat een ingreep onderging voor een trechterborst nam de afgelopen jaren dan ook aanzienlijk toe.”

De ingreep die vroeger gebruikt werd, de Ravitch-ingreep, was heel zwaar. Dr. Van Veer: “Het was een open ingreep waarbij we stukjes uit het kraakbeen van de ribben wegnamen. Zo konden we de stand van het borstbeen corrigeren. Het herstel was lang en moeilijk en het resultaat was minder goed te voorspellen. We moesten dus altijd afwegen of de klachten wel ernstig genoeg waren om zo’n ingrijpende operatie uit te voeren.”

60 patiënten per jaar

Tegenwoordig opereert de dienst thoraxchirurgie 60 patiënten per jaar. Alleen vindt nog niet iedereen de weg naar deze operatie. Dr. Van Veer: “Het zou goed zijn als meer mensen, zowel patiënten als zorgverleners, zouden weten dat er een goede oplossing bestaat voor het probleem.”

Momenteel worden ook al verschillende varianten van de bestaande Nuss-procedure toegepast. Zo werden de voorbije weken bij patiënten met een ernstige vorm van de aandoening twee gekruiste staven ingeplant. Ook voor een vooruitstekende borstkas of kippenborst wordt in UZ Leuven sinds een vijftal jaar een variant van de Nuss-procedure, de Abramson-procedure, toegepast.

De Nuss-procedure, die in 1998 ontstond, werd in UZ Leuven in 2002 voor het eerst uitgevoerd door thoraxchirurg prof. dr. Willy Coosemans. Met 60 patiënten per jaar is UZ Leuven een van de grootste Belgische centra die de Nuss-procedure uitvoeren, met sinds kort 500 ingrepen op de teller.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten