Nieuw geneesmiddel voor malaria

Voor het eerst in zestig jaar heeft een nieuw malariamiddel de goedkeuring gekregen van de Amerikaanse overheid. Het middel richt zich specifiek op de terugkerende vorm van de ziekte, die elk jaar 8,5 miljoen mensen treft.

Vivax malaria, de terugkerende vorm van de ziekte, is de meest voorkomende vorm van malaria buiten Afrika. De variant is berucht omdat de parasiet zich jarenlang kan schuilhouden in de lever en daar herhaaldelijk opstoten van de ziekte kan veroorzaken. Vooral kinderen zijn kwetsbaar omdat ze bij elke opstoot verzwakken.

Het nieuwe middel, ontwikkeld op basis van tafenoquine door geneesmiddelenfabrikant GSK, vernietigt de parasiet in de lever en vermijdt zo latere opstoten. De behandeling kan bovendien simultaan genomen worden met geneesmiddelen die de tijdelijke opstoot  bestrijden.

Doorbraak

Wetenschappers spreken over een belangrijke doorbraak, vooral omdat er voor de behandeling maar een dosis nodig is. De conventionele behandeling, met primaquine, is veel omslachtiger en neemt tot twee weken in beslag. Patiënten die zich na enkele dagen beter voelen, stoppen daardoor vaak met de behandeling en geven de parasiet zo de kans om zich te herstellen.

De Amerikaanse Voedsel- en Geneesmiddelenadministratie (FDA) geeft groen licht voor het gebruik van het middel, maar waarschuwt ook voor bijwerkingen. Mensen met de erfelijke aandoening G6PD kunnen ernstige bloedarmoede ontwikkelen bij inname van tafenoquine, en ook bij psychiatrische patiënten  wordt gewaarschuwd voor bijwerkingen.

De FDA raadt patiënten aan om zich eerst te laten testen op G6PD, en dat kan belangrijke hinderpaal vormen in armere landen waar de tests niet vanzelfsprekend zijn.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten