Unesco wijst 24 nieuwe biosfeerreservaten aan

Unesco heeft 24 nieuwe biosfeerreservaten aangewezen, waaronder het natuurgebied Maasheggen bij Boxmeer. Deze biosfeerreservaten krijgen steun om de harmonieuze relatie tussen mens en natuur te bewaren en om innovatieve projecten uit te voeren.

De Maasheggen, in de uiterwaarden van de Maas, zijn een eeuwenoud heggenlandschap, het enige dat in Nederland de landbouwmechanisatie overleefd heeft. Percelen worden hier gescheiden door meidoorn- en sleedoornheggen. In de Maasheggen komen een aantal relatief zeldzame plant- en diersoorten voor, zoals de das.

“Het bewaren van biodiversiteit en het beheer van natuurlijke hulpbronnen in deze ecosystemen is essentieel voor duurzame ontwikkeling”, zegt Unesco-directeur Audrey Azoulay over de nieuw aangewezen biosfeerreservaten.

Mozambique

In Moldavië en Mozambique werd dit jaar voor het eerst een biosfeerreservaat aangewezen.  Andere landen met nieuwe reservaten zijn Burkina Faso, China, Noord-Korea, Ecuador en India. Verder liggen de gebieden in Indonesië, Italië, Kazachstan, Iran, Madagaskar, Zuid-Korea, Rusland, Slovenië, Zuid-Afrika, Spanje, de Verenigde Arabische Emiraten en Tanzania.

In totaal zijn er nu wereldwijd 686 van deze reservaten.

Het biosfeerreservaat in Mozambique, Quirimbas, telt elf eilanden met 3.000 bloemensoorten, waarvan er 1.000 inheems zijn. Op de eilanden zijn ook 23 reptielensoorten, 447 vogelsoorten en 46 landzoogdieren te vinden, waaronder de ‘grote vijf’: de olifant, leeuw, buffel en luipaard. Bij de eilanden leven ook walvissen en dolfijnen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten