Dood koraal kan nieuwe voedingsbodem vormen voor andere koralen

Dood en gebroken koraal kan gerecycleerd worden om beschadigde plekken in het Groot Barrièrerif te herstellen. Wetenschappers van de University of Queensland werken aan speciale netten die het gebroken koraal bijeen houden.

“Het idee is om koraalpuin te verzamelen op de zeebodem, het te wikkelen in netten met natuurvezels en zo een stabiele basis te vormen voor nieuw koraal”, zegt hoogleraar Tom Baldock van de School of Civil Engineering. “Die artificiële ‘bommies’ kunnen zo geplaatst worden dat ze andere delen van het rif beschermen tegen golfschade door cyclonen.”

Algen

Bedoeling is dat de netten het lang genoeg uithouden om de vorming van speciale algen op het puin mogelijk te maken. Die zorgen ervoor dat het koraal zich gaat binden en uit zichzelf een stabiele laag wordt als de netten afbreken. De algen scheiden ook chemicaliën af die vrij zwemmende koraallarven aantrekken en creëren zo de ideale voedingsbodem voor nieuw koraal.

Volgens medeonderzoeker Peter Mumby is het belangrijk om de overlevingskansen van koraal te maximaliseren, die te maken krijgen met de klimaatverandeirn en de verzuring van de oceanen. “Koraalpuin stabiliseren zal een van de meest effectieve manieren zijn om dat proces te bespoedigen na grote verstoringen”, zegt hij.

Inheemse bevolking

Het team hoopt dat de strategische plaatsing van de 2 meter dikke bommies het herstel van beschadigde stukken kan versnellen, een habitat kan creëren voor vissen en de bestaande koralen kan beschermen tegen verdere schade.

Het team wil nu samenwerkingen met inheemse gemeenschappen om een natuurlijke vezel voor de netten te ontwikkelen. “We willen niet dat de netten een nadelig effect hebben op het lokale milieu”, zegt Baldock. “Door samen te werken met de traditionele bewoners kunnen we er zeker van zijn dat we het mariene milieu beschermen en tegelijk nieuwe groei stimuleren.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten