Zware criminelen in Nieuw Zeeland krijgen moestuin in gevangenis

Nieuw Zeeland opent een eerste “humane” gevangenis. Gevaarlijke gevangenen mogen er aan yoga doen en werken in de moestuin.

De nieuwe gevangenis in Auckland gaat weldra open en zal deels de vijftig jaar oude Paremoremo-gevangenis vervangen die ooit een instelling zoals het beruchte Alcatraz als model had. De meest zware en strikt bewaakte mannelijke criminelen van het land zitten hier hun straf uit.

Meer dan 90 procent van deze gevangenen blijkt een levenslange diagnose van een psychische aandoening of een verslaving te hebben. Met het oog op latere rehabilitatie wordt met de nieuwe aanpak nu gekozen voor een alternatieve, meer humane en holistische aanpak.

Echt gras

“Rehabilitatie en re-integratie moeten beginnen zodra ze in de gevangenis aankomen, omdat ze de gevangenis ooit weer verlaten”, zegt gevangenismedewerker Neil Beales in de krant The Guardian. “Als we geen faciliteit hebben met goede programma’s, is het onwaarschijnlijk dat we ooit een daling van het aantal gevangenen zullen zien, iets dat we uiteindelijk willen bereiken.”

De gevangenen zullen aan yoga kunnen doen, echt gras onder de voeten voelen en de handen vuil maken in de moestuin.

Nieuw-Zeeland heeft bij het hoogste aantal mensen in de gevangenis in de ontwikkelde wereld. De helft van de gevangenen zijn inheemse Maori, terwijl ze slechts 15 procent van de totale bevolking uitmaken.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten